Sytá polévka z pórku, petržele a mrkve - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sytá polévka z pórku, petržele a mrkve
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | urban.z |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (28%) |
ID receptu: | 48963 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Brambory |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko - podmáslí |
3 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 ks | Petržel kořen |
1 hrst | Petržel kudrnka |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 22,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 178,3mg |
Vitamín E | 3,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 29,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Muškátový oříšek, Petržel kořen, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Pórek, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sytá polévka z pórku, petržele a mrkve postup přípravy receptu:
1 | Z pórku odkrojíme tmavou nať,zbylý opláchneme pod studenou vodou, podélně ho nažízneme a nakrájíme příčně na tenké plátky. Brambory, petržel a mrkev oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky. |
2 | V hrnci rozehřejeme 2 lžíce másla a krátce na něm smažíme nakrájený pórek. Pak přidáme mrkev a petržel a ještě chvíli smažíme, potom přisypeme brambory a přilijeme vývar. Polévku ochutíme muškátovým oříškem, opepříme, osolíme, promícháme a 30 minut necháme na mírném ohni vařit, až zelenina změkne. |
3 | Uvařenou polévku propasírujeme přes síto, vmícháme do ní podmáslí, znovu dochutíme pepřem a solí a necháme ji prohřát. |
4 | Nať petrželky opláchneme pod studenou vodou, necháme ji okapat a nakrájíme najemno. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo, petrželku na něm zpěníme a přimícháme ji do polévky. |
5 | Polévku rozlijeme do misek nebo talířů a podáváme. Vhodnou přílohou je osmažený žitný chléb. |