Recept

Francouzská cibulačka podle Ramsaye

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 10 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 48990
Kategorie: Zahuštěné polévky

Ingredience

4 krajíc Bageta
2 ks Bobkový list
400 g Cibule
75 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
2 polévková lžíce Ocet Sherry
150 g Sýr Gruyére
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
1,5 ks Bobkový list
3 ks Celer řapíkatý
4,5 stroužek Česnek
1,5 ks Cibule
1,5 ks Kuřecí skelety
650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1,5 ks Mrkev kořen
3 polévková lžíce Olej rostlinný
1,5 ks Pórek
3 polévková lžíce Protlak rajčatový
1,5 ks Tymián čerstvý
2,3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

146% Kalorie 2,885 kcal
Kilojoule 12 070kJ
145% Sacharidy 524 g
58% Tuky 44 g
10% Sodík 209 mg
162% Bílkoviny 91 g

Francouzská cibulačka podle Ramsaye postup přípravy receptu:

1

Dáme ohřát hnědý kuřecí vývar.

2

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a bobkové listy a za občasného míchání cibuli opečeme dozlatova. Dáváme pozor, aby se nepřipálila, musí pouze zkaramelizovat. Když je hotová, pokapeme ji octem a zamícháme, aby se ze stěn hrnce uvolnila přichycená vrstva. Posypeme moukou a několik minut zahříváme. Zalijeme horkým vývarem, přivedeme k varu, plamen stáhneme a vaříme asi 30 minut.

3

Troubu předehřejeme na 240°C. Polévku rozdělíme do zapékacích misek, navrch každé misky položíme plátek bagety a zasypeme sýrem gruyère.

4

Misky s polévkou dáme na plech, vložíme do horké trouby a zapečeme. Polévka začne probublávat bagetou, ta do sebe vstřebá tekutinu a vytvoří na povrchu příjemnou křupavou vrstvu. Sýr se roztaví a získá zlatohnědou barvu.

5

Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

6

Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

7

Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

8

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

9

Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

 
lukas.rajchl@gmail.com
Francouzská cibulačka podle Ramsaye
Určitě je správné množství 650 lžic mouky? :)

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept