Dýňová polévka s parmezánem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dýňová polévka s parmezánem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 48991 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
2 kg | Dýně |
40 g | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
25 g | Sýr Parmezán |
1,2 l | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 21,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 45,0mg |
Vitamín E | 5,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Dýně, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dýňová polévka s parmezánem postup přípravy receptu:
1 | Vyzrálou dýni oloupeme, rozkrojíme a odstraníme semena a dužinu nakrájíme nadrobno. Nastrouháme parmezán a dáme ohřát drůbeží vývar. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kostičky dýně, zesílíme oheň a dýni zprudka opékáme. Když je zcela měkká, přimícháme nastrouhaný parmezán a zalijeme horkým vývarem. Když polévka začne vřít, zmírníme oheň a zvolna vaříme asi 10 minut. |
3 | Necháme polévku trochu zchladnout, rozmixujeme ji, propasírujeme sítem a zjemníme smetanou. |
4 | Opět ji přivedeme k varu, osolíme (pozor, parmezán je dostatečně slaný), opepříme čerstvě umletým pepřem a podáváme. |
Poznámka
Na přípravu této polévky je třeba použít opravdu vyzrálou dýni, jinak je polévka bez chuti. Zralost dýně poznáme podle slupky – musí být tmavá a vrásčitá. Dužina pak je jasně oranžová a silně voní.