Recept

Zejbišské jidáše s medem

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 25 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (21%)
ID receptu: 49025

Ingredience

1 polévková lžíce Citronová kůra
0,5 polévková lžíce Citronová šťáva
60 g Cukr krupice
1 ks Cukr vanilka
50 g Droždí
120 g Máslo čerstvé
100 g Med včelí
4 dl Mléko plnotučné
1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
3 polévková lžíce Olej slunečnicový
1 polévková lžíce Pomerančová kůra
0,5 kávová lžička Skořice mletá
15 g Sůl
1 ks Vejce slepičí
Na posypání
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 950 kcal
Kilojoule 3 974kJ
43% Sacharidy 154 g
34% Tuky 26 g
64% Sodík 1 g
44% Bílkoviny 25 g

Zejbišské jidáše s medem postup přípravy receptu:

1

Do mísy prosejeme 1 kg hladké mouky, do které zamícháme 15 g soli. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 50 g kvasnic. Ke kvasnicím přisypeme 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g medu (tekutého), 120 g měkkého másla, po jedné lžíci nastrouhané citrónové a pomerančové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, 0.5 lžičky skořice, vlažné mléko (3-4 dl) a vejce. Vše promícháme a těsto dobře vypracujeme. Mléko při promíchání těsta přiléváme podle potřeby, těsto by mělo být polotuhé (téměř jak na knedlík). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

2

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, odkrajujeme z něj kousky (větší jak polévková lžíce). Z každého kousku vyválíme váleček. Ze dvou spletených válečků vytvoříme například věneček. Vytvarované těsto pokládáme na olejem vymazaný plech a necháme asi 10 minut kynout. Potom jidáše potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20-25 minut dozlatova.

3

Upečené jidáše necháme vychladnout a podáváme.

Poznámka

Jidáše necukrujeme, podáváme k nim med.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept