Zejbišské jidáše s medem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zejbišské jidáše s medem
Zejbišské jidáše s medem
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49025 |
Ingredience
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
0,5 polévková lžíce | Citronová šťáva |
60 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
50 g | Droždí |
120 g | Máslo čerstvé |
100 g | Med včelí |
4 dl | Mléko plnotučné |
1 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 polévková lžíce | Pomerančová kůra |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
15 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na posypání | |
---|---|
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 71,6mg |
Draslík | 243,9mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,3mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 438,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Droždí, Med včelí, Olej slunečnicový, Pomerančová kůra, Skořice mletá, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zejbišské jidáše s medem postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme 1 kg hladké mouky, do které zamícháme 15 g soli. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 50 g kvasnic. Ke kvasnicím přisypeme 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g medu (tekutého), 120 g měkkého másla, po jedné lžíci nastrouhané citrónové a pomerančové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, 0.5 lžičky skořice, vlažné mléko (3-4 dl) a vejce. Vše promícháme a těsto dobře vypracujeme. Mléko při promíchání těsta přiléváme podle potřeby, těsto by mělo být polotuhé (téměř jak na knedlík). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě. |
2 | Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, odkrajujeme z něj kousky (větší jak polévková lžíce). Z každého kousku vyválíme váleček. Ze dvou spletených válečků vytvoříme například věneček. Vytvarované těsto pokládáme na olejem vymazaný plech a necháme asi 10 minut kynout. Potom jidáše potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20-25 minut dozlatova. |
3 | Upečené jidáše necháme vychladnout a podáváme. |
Poznámka
Jidáše necukrujeme, podáváme k nim med.