Jahodová polévka s vínem a vodkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jahodová polévka s vínem a vodkou
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 49035 |
Kategorie: | Studené polévky |
Ingredience
1 ks | Citrony |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
500 g | Jahody zahradní |
100 g | Piškoty cukrářské |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml | Víno bílé |
50 ml | Vodka |
Na vanilkové noky | |
---|---|
50 g | Cukr moučkový |
500 ml | Mléko polotučné |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 50,3mg |
Draslík | 312,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 26,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 92,8mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citrony, Cukr moučkový, Jahody zahradní, Piškoty cukrářské, Víno bílé, Vodka, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Mléko polotučné, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jahodová polévka s vínem a vodkou postup přípravy receptu:
1 | Připravíme pánev, na níž ponecháme rozpustit cukr. Přidáme k němu citronovou šťávu, bílé víno a vodku. Vložíme do směsi jahody a necháme povařit, dokud jahody nezměknou. Pak odstavíme z plotny a směs rozmixujeme v mixéru. |
2 | Vyrobíme vanilkové noky. Z bílků ušleháme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Dochutíme dření, kterou jsme vyškrábali z vanilkového lusku. Z výsledné hmoty vytváříme lžičkami malé nočky, které zavařujeme ve vřícím mléce ochuceném vanilkou. Polévku podáváme s piškoty. |
Poznámka
Do jahodové polévky musíme použít kvalitní víno, žádné příliš kyselé, aby měla dobrou chuť.