Klatovská sváteční polévka s hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Klatovská sváteční polévka s hříbky
Klatovská sváteční polévka s hříbky
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49050 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
300 g | Brambory |
1,5 l | Hovězí vývar základní |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 kávová lžička | Majoránka |
2 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Dušené hříbky | |
---|---|
200 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín drcený |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Cibulová jíška | |
1 ks | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 18g |
---|---|
Cholesterol | 11,1mg |
Draslík | 855,2mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hovězí vývar základní, Kmín celý, Majoránka, Pepř bílý, Sůl, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Sůl, Česnek, Cibule mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel kudrnka, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Klatovská sváteční polévka s hříbky postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou cibuli s česnekem drobně nakrájíme. Oloupané a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. |
2 | V rendlíku přivedeme k varu 5 dl hovězího vývaru. Vložíme do něj pokrájené brambory, přidáme majoránku, sůl a kmín. Brambory vaříme doměkka 15-20 minut, potom je scedíme. |
3 | Mezitím v pánvi rozpustíme máslo, na kterém za častého míchání podusíme hříbky. Ochutíme je solí, drceným kmínem a pepřem. Jakmile se začnou smažit, vyjmeme je. K omastku přidáme lžíci másla, poté cibuli s česnekem a zpěníme ji. Přimícháme lžíci hladké mouky a usmažíme světlou cibulovou jíšku. |
4 | V druhém hrnci přivedeme k varu 1 litr hovězího vývaru, vložíme do něj scezené brambory, podušené hříbky, jíšku, polévku povaříme dalších 10 minut. Přidáme sůl a pepř podle chuti. |
5 | Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme a před podáváním ji přimícháme do polévky. |