Fazolová polévka se slaninou a petrželkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Fazolová polévka se slaninou a petrželkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49051 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer řapíkatý |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
220 g | Fazole bílé |
25 g | Máslo čerstvé |
140 ml | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Olej arašídový (podzemnicový) |
1 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 ks | Pórek |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Tymián čerstvý |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 28,0mg |
Draslík | 392,9mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 38,8mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 233,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Olej arašídový (podzemnicový), Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole bílé, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Olej olivový extra panenský, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Fazolová polévka se slaninou a petrželkou postup přípravy receptu:
1 | Bílé fazole lima přes noc namočíme. Druhý den vodu z fazolí slijeme, propláchneme je, necháme okapat a dáme do hrnce. Přilijeme vodu, přidáme prorostlou slaninu nakrájenou na nudličky, bobkový list a tymián, osolíme a opepříme. Přivedeme k varu, pak plamen stáhneme a vaříme 20-30 minut, dokud fazole nezměknou. Pěnu, která vzniká na povrchu během vaření, průběžně sbíráme. |
2 | Cibuli, pórek, řapíky celeru a stroužek česneku nakrájíme nadrobno. Do hrnce dáme rozpustit máslo s arašídovým olejem, přidáme všechnu nakrájenou zeleninu, kterou přibližně 10 minut opékáme. Když začne zelenina měknout, přidáme fazole i s tekutinou, ve které se vařily, a vše 10 minut povaříme. Fazole mírně rozmačkáme, aby polévku zahustily. Přilijeme mléko, podle potřeby případně přisolíme a připepříme. Do hotové polévky přimícháme na jemno nakrájenou petrželovou nať, pak polévku rozdělíme do misek, pokapeme olivovým olejem a podáváme. |