Recept

Pražma s fenyklem a hřebenatkami

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 49106
Kategorie: Maso

Ingredience

Pražma s fenyklem a hřebenatkami
2 stroužek Česnek
8 ks Fenykl sladký - hlíza
1 kg Hřebenatka
200 ml Olej olivový
350 g Olivy černé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
800 g Pražma
24 ks Rajčata Cherry
1 ks Šalotka
1 kávová lžička Sůl mořská
40 g Tymián čerstvý
300 ml Víno bílé
Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]
100 g Bazalka
40 g Citronová kůra
250 ml Olej olivový

Nutriční hodnoty jedné porce

53% Kalorie 1,041 kcal
Kilojoule 4 356kJ
7% Sacharidy 25 g
100% Tuky 75 g
63% Sodík 1 g
106% Bílkoviny 59 g

Pražma s fenyklem a hřebenatkami postup přípravy receptu:

1

Pevně zavřené hřebenatky dobře očistíme a dáme do hrnce spolu se šalotkou nakrájenou na kolečka. Zalijeme vínem, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a hřebenatky dusíme 5 minut, pak tekutinu slijeme, maso vyjmeme ze schránek, dáme do mísy a uschováme přikryté potravinářskou fólií.

2

Malé hlízy fenyklu rozložíme na plech na pečení, pokapeme 1 lžící olivového oleje, osolíme, opepříme a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

3

Cherry rajčata přepůlíme, ze svazku tymiánu otrháme lístky a prolisujeme oloupaný česnek.

4

Maso z hřebenatek přemístíme na pánev, přidáme černé olivy bez pecek, rajčata, česnek a tymián a zahříváme 5 minut na středně silném ohni. Osolíme, opepříme a přelijeme olivovým olejem ochuceným citronem a bazalkou. Přivedeme k varu, pak odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promísily.

5

Pražmy očistíme, zbavíme je ploutví, ocasů a hlav (nepoužité části ryb můžeme později použít např. při přípravě rybího vývaru). Podél páteře z nich ostrým nožem seřízneme 2 plátky, do kterých na straně kůže uděláme mělké zářezy. Plátky ryby osolíme, opepříme a položíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem kůží dolů. Opékáme 3 minuty, ryby otočíme a pečeme po druhé straně ještě 2 minuty.

6

Směs z hřebenatek, oliv, rajčat a koření rozdělíme na 4 nahřáté talíře, navrch položíme 2 plátky ryb a kousky pečeného fenyklu a podáváme.

7

8

Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:

9

Důkladně omyjeme citron, z kterého v dlouhých tenkých proužcích oloupeme kůru. Oloupaný citron uložíme do chladničky pro jiné použití.

10

Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme svazek čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou folií a necháme 24 hodin louhovat.

11

Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.

12

Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept