Recept

Mořský pstruh s chřestem a holandskou omáčkou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 120 minut
Doba vaření: 10 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 49141
Kategorie: Maso

Ingredience

2 ks Bazalka
1 ks Bobkový list
1 ks Celer řapíkatý
2 stroužek Česnek
20 ks Chřest bílý
20 ks Chřest zelený
1 ks Cibule
2 ks Citronela
1 ks Citrony
1 ks Fenykl sladký - hlíza
20 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej olivový
100 g Pažitka
5 ks Pepř bílý
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1 ks Pórek
800 g Pstruh
2 kávová lžička Sůl
2 ks Tymián čerstvý
150 ml Víno bílé
2 l Voda pitná
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]
10 ml Ocet vinný
60 ml Olej olivový
0,1 kávová lžička Pepř černý mletý
0,1 kávová lžička Sůl
Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]
1 ks Citrony
1 ks Grapefruity
6 ks Koriandr celý
150 ml Olej olivový
1 špetka Pepř cayenský
1 kávová lžička Sůl
3 ks Vaječný žloutek slepičí
1 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

72% Kalorie 1,412 kcal
Kilojoule 5 906kJ
32% Sacharidy 114 g
110% Tuky 83 g
45% Sodík 902 mg
125% Bílkoviny 70 g

Mořský pstruh s chřestem a holandskou omáčkou postup přípravy receptu:

1

Pstruhy očistíme, odřízneme ploutve, ocasy, hlavy a stáhneme kůži. Podél páteře z obou ryb ostrým nožem uřízneme 2 plátky, které odložíme stranou.

2

Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku a na kolečka citron.

3

Pokrájenou zeleninu s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme hlavy, kosti a kůži, které nám zbyly z porcování ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme kolečka citronu (2 kolečka uschováme – použijeme je za chvíli) a vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme. Hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát a pak přecedíme do jiného hrnce. Přidáme snítku tymiánu, 2 větvičky bazalky, 2 kolečka citronu a 2 stébla citronely nakrájená nahrubo. Dáme opět na 15-20 minut na mírném ohni vařit. Přidáme osolené a opepřené plátky pstruhů a na velmi mírném ohni vaříme 4-5 minut. Hrnec odstavíme z ohně, ryby necháme několik minut chladnout v tekutině, ve které se vařily.

4

Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme 2-3 minuty. Musí být křehký, ale přitom zůstat pevný. Promícháme s máslem, osolíme, opepříme a uchováme v teple.

5

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, rozmělníme vidličkou na nestejnoměrné kousky, osolíme, opepříme a zakapeme základní zálivkou vinaigrette. Přidáme nakrájenou pažitku a promícháme.

6

Brambory rozdělíme na 4 nahřáté talíře, přidáme chřest, navrch položíme plátky ryb polité holandskou omáčkou s mátou a podáváme.

7

8

Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]:

9

Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme.

10

Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden.

11

Před použitím dobře protřepeme.

12

13

Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]:

14

Z jednoho růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z jednoho citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme.

15

Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej.

16

Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi třech lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí.

17

Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat.

Poznámka

Místo mořského pstruha můžeme použít i jiné ryby.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept