Mořský pstruh s chřestem a holandskou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský pstruh s chřestem a holandskou omáčkou
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 120 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49141 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bazalka |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
20 ks | Chřest bílý |
20 ks | Chřest zelený |
1 ks | Cibule |
2 ks | Citronela |
1 ks | Citrony |
1 ks | Fenykl sladký - hlíza |
20 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
100 g | Pažitka |
5 ks | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Pórek |
800 g | Pstruh |
2 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Tymián čerstvý |
150 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660] | |
---|---|
10 ml | Ocet vinný |
60 ml | Olej olivový |
0,1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
0,1 kávová lžička | Sůl |
Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721] | |
1 ks | Citrony |
1 ks | Grapefruity |
6 ks | Koriandr celý |
150 ml | Olej olivový |
1 špetka | Pepř cayenský |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 113g |
---|---|
Cholesterol | 399,7mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 64g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 1,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 508,5mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 49,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Chřest bílý, Cibule, Citrony, Pažitka, Pepř bílý, Pstruh, Sůl, Tymián čerstvý, Víno bílé, Voda pitná, Ocet vinný, Sůl, Citrony, Grapefruity, Koriandr celý, Pepř cayenský, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Citronela, Fenykl sladký - hlíza, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Pórek, Olej olivový, Pepř černý mletý, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský pstruh s chřestem a holandskou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Pstruhy očistíme, odřízneme ploutve, ocasy, hlavy a stáhneme kůži. Podél páteře z obou ryb ostrým nožem uřízneme 2 plátky, které odložíme stranou. |
2 | Na kusy nakrájíme velký pórek, fenyklovou hlízu, oloupanou cibuli, řapík celeru, oloupané stroužky česneku a na kolečka citron. |
3 | Pokrájenou zeleninu s česnekem vložíme do velkého hrnce na rozehřátý olivový olej a zvolna opékáme asi 10 minut. Přidáme hlavy, kosti a kůži, které nám zbyly z porcování ryb, přilijeme bílé víno a tekutinu vyvaříme na třetinu. Zalijeme vodou, přidáme kuličky bílého pepře, snítku tymiánu, bobkový list a uvedeme do varu. Přidáme kolečka citronu (2 kolečka uschováme – použijeme je za chvíli) a vaříme zvolna 20 minut. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme. Hotový vývar odstavíme, 5 minut necháme stát a pak přecedíme do jiného hrnce. Přidáme snítku tymiánu, 2 větvičky bazalky, 2 kolečka citronu a 2 stébla citronely nakrájená nahrubo. Dáme opět na 15-20 minut na mírném ohni vařit. Přidáme osolené a opepřené plátky pstruhů a na velmi mírném ohni vaříme 4-5 minut. Hrnec odstavíme z ohně, ryby necháme několik minut chladnout v tekutině, ve které se vařily. |
4 | Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme 2-3 minuty. Musí být křehký, ale přitom zůstat pevný. Promícháme s máslem, osolíme, opepříme a uchováme v teple. |
5 | Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, rozmělníme vidličkou na nestejnoměrné kousky, osolíme, opepříme a zakapeme základní zálivkou vinaigrette. Přidáme nakrájenou pažitku a promícháme. |
6 | Brambory rozdělíme na 4 nahřáté talíře, přidáme chřest, navrch položíme plátky ryb polité holandskou omáčkou s mátou a podáváme. |
7 |
|
8 | Základní zálivka vinaigrette podle Ramsaye [47660]: |
9 | Ve vyšší nádobě smícháme olivový olej, bílý vinný ocet a mořskou sůl s čerstvě umletým pepřem a vše ručním mixerem rozmixujeme. |
10 | Hotovou zálivku přelijeme do skleněné nádoby s těsnícím víčkem a uložíme do chladničky, kde vydrží týden. |
11 | Před použitím dobře protřepeme. |
12 |
|
13 | Holandská omáčka s růžovým grapefruitem podle Ramsaye [47721]: |
14 | Z jednoho růžového grapefruitu ostrouháme kůru, vymačkáme šťávu, dále pak vymačkáme šťávu z jednoho citronu a rozdrtíme 6 semen koriandru. Olivový olej mírně zahřejeme. |
15 | Misku s teplou vodou, žloutky a koriandrem zahříváme ve vroucí vodní lázni, směs šleháme, až žloutky zblednou. Misku odstavíme, směs šleháme ještě asi 3 minuty až mírně zchladne a za stálého šlehání velmi pomalu přiléváme olej. |
16 | Grapefruitovou šťávu s kůrou v rendlíku zahříváme při střední teplotě, až se odpaří na obsah asi třech lžic, vše pak všleháme do holandské omáčky. Podle chuti přisolíme mořskou solí. |
17 | Takto připravená omáčka je vhodná k rybám, zvláště k pstruhovitým a lososovitým. Musí se ihned spotřebovat. |
Poznámka
Místo mořského pstruha můžeme použít i jiné ryby.