Pečená krůta s citronovou strouhankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 275 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená krůta s citronovou strouhankou
Celkový čas: | 275 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 230 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49152 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
4 ks | Bobkový list |
6 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 ks | Citrony |
5 kg | Krůta |
1 dl | Olej olivový |
10 g | Sůl |
20 g | Tymián čerstvý |
Na bylinkové máslo | |
---|---|
10 g | Estragon |
250 g | Máslo čerstvé |
10 g | Petržel - nať |
5 g | Sůl |
20 g | Tymián čerstvý |
Na strouhanku | |
300 g | Chléb toastový |
1 ks | Cibule |
40 g | Citronová kůra |
20 ml | Citronová šťáva |
30 g | Estragon |
150 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Olej olivový |
200 g | Oříšky piniové |
40 g | Petržel - nať |
80 g | Slanina vepřová |
10 g | Tymián čerstvý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 294,5mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 2,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,4mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 45,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Citrony, Sůl, Tymián čerstvý, Estragon, Sůl, Tymián čerstvý, Chléb toastový, Cibule, Citronová kůra, Citronová šťáva, Estragon, Oříšky piniové, Slanina vepřová, Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krůta, Olej olivový, Máslo čerstvé, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená krůta s citronovou strouhankou postup přípravy receptu:
1 | Nasekané bylinky a sůl smícháme s měkkým máslem, ochuceným máslem naplníme cukrářský sáček. Krůtu přidržíme a opatrně oddálíme kůži na prsou, pomocí dávkovacího sáčku naplníme prostor ochuceným máslem a prsty máslo rovnoměrně rozprostřeme pod kůží. |
2 | Břišní dutinu vytřeme solí, naplníme celou cibulí, dílky citronu, bobkovým listem, česnekem a tymiánem. Svážeme nohy k sobě a krůtu položíme na pekáč břichem nahoru, polijeme olejem, osolíme a opepříme. Pečeme naplno asi 15 minut, potom teplotu snížíme a pečeme ve středně vyhřáté troubě 3 a půl hodiny. Během pečení často podléváme výpekem. |
3 | Suchý toastový chléb rozmixujeme, přidáme citronovou kůru, sůl a pepř. Na velké pánvi opečeme plátky slaniny, přidáme nakrájenou cibuli, tymián, nasekané piniové oříšky a restujeme 3 minuty. Vložíme kostku másla a jakmile se rozpustí, přidáme strouhanku a mícháme, až se opeče dozlatova. Odstavíme, osolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. |
4 | Upečenou krůtu vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem a necháme 10 minut odpočinout. |
5 | Krůtí maso nakrájíme na plátky a podáváme s citronovou strouhankou. |