Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 42 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem
Celkový čas: | 42 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 12 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49176 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 kg | Brambory |
3 ks | Citrony |
500 g | Hrášek |
250 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
2 kg | Mořský jazyk |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Šalotka |
2 kávová lžička | Sůl |
140 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 317,5mg |
Draslík | 4g |
Vláknina | 33g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 2,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 151,6mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 82,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Citrony, Hrášek, Šalotka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mořský jazyk, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Mořský jazyk s bramborovou kaší a hráškem postup přípravy receptu:
1 | Dobře umyté brambory uvaříme 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl a horké mléko. Kaši udržujeme teplou. |
2 | V hrnci rozehřejeme 50 g másla, na kterém doměkka opečeme oloupané šalotky nakrájené na plátky. Přimícháme hrášek a po několika minutách přilijeme horký drůbeží vývar. Vaříme přibližně 10 minut, až hrášek změkne a tekutina se vyvaří na polovinu. |
3 | Čtyři malé mořské jazyky (po 500 g) bez hlav, ploutví a kůže osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na velké pánvi rozehřejeme 5 lžic oleje a 50 g másla, přidáme ryby, které opékáme z obou stran asi 6 minut dozlatova. Maso by se mělo snadno uvolňovat od kostí. |
4 | Citrony omyjeme, dva z nich rozkrájíme po délce na čtvrtky. Ze třetího vymačkáme šťávu. |
5 | Ryby přemístíme na nahřáté velké talíře, z jedné strany je doplníme uvařeným hráškem s plátkem citronu, a z druhé strany bramborovou kaší. |
6 | Pánev vrátíme na oheň, rozehřejeme v ní zbývající máslo. Pánví kroužíme, dokud máslo nezačne pěnit a hnědnout. Přidáme citrónovou šťávu a takto ochuceným máslem přelijeme ryby na talířích. |