Zapékané Boloňské makarony - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapékané Boloňské makarony
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | sedecky |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (14%) |
ID receptu: | 49268 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
2 ks | Celer řapíkatý |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
500 g | Hovězí maso mleté |
400 g | Makarony milánské |
100 g | Mozzarella |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Oregano čerstvé |
450 g | Passata (drcená rajčata) |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rajčata |
150 g | Ricotta |
200 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 163,8mg |
Draslík | 794,5mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,8mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Rajčata, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Makarony milánské, Mozzarella, Mrkev kořen, Olej olivový, Oregano čerstvé, Passata (drcená rajčata), Pepř černý mletý, Ricotta, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapékané Boloňské makarony postup přípravy receptu:
1 | Ve větší pánvi rozpálíme olej a při vysoké teplotě tři minuty smažíme rozdrobené mleté maso. Za stálého míchání postupně přidáváme nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Následně do směsi prolisujeme česnek a přidáme pokrájená rajčata a passatu. Přichutíme oreganem, solí a pepřem dle vlastní chuti a 15 minut za občasného míchání ohříváme. |
2 | Makaróny uvaříme dle návodu na obalu. Omáčku dochutíme kořením, smícháme s těstovinami a strouhaným sýrem. Dáme do zapékací mísy a promícháme. Vše ještě zalijeme smetanou smíchanou s rozšlehaným vejcem a necháme 20 minut péct v troubě při teplotě 180°C. |
Poznámka
Nespotřebovanou omáčku můžeme až dva dny skladovat v ledničce, popřípadě ji můžeme uchovat měsíc v mrazničce.
Zapékala jsem 35 min. Dala jsem zakysanou smetanu. Musím říci, že mě makarony překvapily. Bylo to moc dobré.