Slazený rybízový mošt - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slazený rybízový mošt
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49269 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
300 g | Cukr krystal |
2 l | Rybíz červený |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 96g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 917,7mg |
Vláknina | 29g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 136,7mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Rybíz červený, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Slazený rybízový mošt postup přípravy receptu:
1 | Použijeme dobře zralý rybíz. Otrháme ze stopek, důkladně propláchneme studenou vodou a rozmačkáme. Mírně zahřejeme a ihned prolisujeme. Odložíme a necháme chvíli stát. Poté přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. |
2 | Zbylý vylisovaný rybíz zalijeme stejným množstvím vody, kolik jsme získali šťávy. Necháme odstát a znovu prolisujeme. Přidáme cukr, promícháme a po jeho rozpuštění přilijeme první šťávu. |
3 | Rozdělíme do čistých lahví, zavíčkujeme a urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. Při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uložíme na temném a suchém místě. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 5 minut od bodu varu. Recept je kalkulován na 1l rybízové šťávy, je-li nutné, přizpůsobíme množství čerstvého ovoce.