Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49270 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
5 ks | Brambory |
2 polévková lžíce | Citronová šťáva |
50 g | Estragon |
115 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
250 ml | Noilly Prat |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
4 ks | Šalotka |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl mořská |
800 g | Treska aljašská |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
250 ml | Víno bílé |
500 ml | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 60g |
---|---|
Cholesterol | 433,6mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 2,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 61,7mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 43,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Citronová šťáva, Estragon, Šalotka, Treska aljašská, Vaječný žloutek slepičí, Víno bílé, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Noilly Prat, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší postup přípravy receptu:
1 | Dobře umyté brambory vaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl, horké mléko a žloutky. |
2 | Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme a přecedíme přes jemné síto. |
3 | Rybí maso nakrájíme na malé, stejně velké kousky, které osolíme, opepříme, a smícháme s rybím krémem. Přidáme citrónovou šťávu, estragon a petrželku. Směs nalijeme do zapékací mísy, aby se uchovala šťáva vytékající ze syrové ryby a maso neztratilo chuť. |
4 | Na rybí směs navrstvíme bramborovou kaši a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut dozlatova. |
5 | Podáváme s hráškem, špenátem nebo zeleninovým salátem. |
Poznámka
Tento pokrm má tu výhodu, že jej můžeme připravit předem a upéct až těsně před podáváním. Tresku můžeme nahradit jakoukoli jinou rybou.