Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49301 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
50 g | Cukr krupice |
8 ks | Hřebenatka |
100 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Ocet Sherry |
8 polévková lžíce | Olej olivový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
200 g | Rýže Arborio |
100 ml | Smetana 12% (konzumní) |
1 kávová lžička | Sůl |
25 g | Sýr Parmezán |
200 g | Topinambury |
500 ml | Vývar drůbeží |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 58g |
---|---|
Cholesterol | 70,7mg |
Draslík | 272,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 88,8mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 55,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Hřebenatka, Sůl, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Ocet Sherry, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rýže Arborio, Smetana 12% (konzumní), Topinambury, Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené hřebenatky na rizotu s topinambury postup přípravy receptu:
1 | Do kastrolu na 4 lžíce rozehřátého olivového oleje nasypeme rýži a mícháme ji 2-3 minuty, až se olej do rýže vstřebá. Za stálého míchání postupně do rýže přiléváme drůbeží vývar a vaříme 25-30 minut, dokud všechen vývar nespotřebujeme a rýže nezměkne. |
2 | Mezitím nakrájíme na plátky umyté topinambury (neloupeme je), které opékáme na polovině másla, dokud nezměknou. K topinamburům přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme, dokud se její objem nesníží o polovinu. Dáváme pozor, aby se smetana nepřichytila ke dnu. |
3 | Topinambury rozmixujeme a vmícháme spolu se zbývající polovinou másla a nastrouhaným parmezánem do rýže. Podle chuti osolíme a opepříme. |
4 | Velké hřebenatky rozkrájíme každou na 3 kusy a opékáme je na druhé polovině olivového oleje minutu z každé strany. Když jsou středně propečené, položíme je na rizoto. |
5 | Do pánve se silným dnem nasypeme cukr. Ten opatrně zahříváme, dokud nevznikne zlatý karamel. Vmícháme do něho sherry ocet a svaříme na hustý sirup, kterým rizoto před podáváním pokapeme. |