Králík podávaný s chřestem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík podávaný s chřestem
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | Jaroslav Sapík |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (12%) |
ID receptu: | 49328 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Celer bulvový |
500 g | Chřest bílý |
500 g | Chřest zelený |
1 ks | Citrony |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
4 ks | Králičí stehna |
1 polévková lžíce | Likér bezinkový |
50 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Pomeranče |
50 g | Rozmarýn čerstvý |
1 špetka | Sůl |
500 ml | Voda pitná |
Na omáčku | |
---|---|
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 ks | Mrkev kořen |
1 špetka | Pepř bílý |
0,5 ks | Pomeranče |
400 ml | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
100 ml | Víno růžové |
100 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 36g |
---|---|
Cholesterol | 65,0mg |
Draslík | 787,9mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 72,0mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Chřest bílý, Citrony, Cukr krupice, Pomeranče, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Voda pitná, Cukr krupice, Pepř bílý, Pomeranče, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chřest zelený, Likér bezinkový, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Mrkev kořen, Smetana 16% (pochoutková), Víno růžové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Králičí stehna nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Králík podávaný s chřestem postup přípravy receptu:
1 | Jednu mrkev a celer oškrábeme a rozkrájíme na špalíčky. Zeleninovými špalíčky a snítkami rozmarýnu prošpikujeme králičí stehna. Osolíme je, opepříme a opečeme na oleji. |
2 | Přichystáme kastrol a zbylou mrkev v něm orestujeme na másle. Maso potom zalijeme bylinkovým likérem, flambujeme a pak vložíme do kastrolu k mrkvi. |
3 | Předehřejeme troubu na 180 °C a pekáč s masem do ní vložíme. Pečeme hodinu dokud maso není měkké. Než maso budeme podávat, přidáme k němu kousek másla. |
4 | Do osolené vody přidáme kolečka citronu, šťávu z jednoho pomeranče a cukr. 5 minut vaříme, pak přidáme bílý chřest a dál vaříme 2 minuty, později přidáme ještě zelený chřest a vaříme ještě 2 minuty. |
5 | Připravíme omáčku. Oškrábeme mrkev a rozkrájíme ji na kousky. Osolíme, osladíme a přilijeme šťávu z poloviny pomeranče. Opepříme, přilijeme růžové víno a stejné množství vody a přidáme dužinu z poloviny pomeranče nakrájenou na kousky. Vaříme, než mrkev změkne. Pak ztlumíme var a vlijeme smetanu. Připravíme mixér a omáčku rozmixujeme úplně dohladka. |
6 | Králíka servírujeme s chřestem a přelijeme mrkvovou omáčkou. |