Kachna pečená na medu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 330 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kachna pečená na medu
Celkový čas: | 330 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 300 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49397 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Cibule |
3 kg | Kachna mražená |
110 g | Med včelí |
30 g | Sůl |
Kuřecí základ Ambiente [47000] | |
---|---|
0,9 ks | Bobkový list |
30 g | Cibule |
39 g | Karotka |
0,5 kg | Kuřecí skelety |
3 g | Nové koření celé |
6 g | Olej olivový |
0,3 g | Pepř černý celý |
0,6 l | Voda pitná |
Demi-glace Ambiente [47029] | |
0,5 ks | Bobkový list |
5 g | Celer bulvový |
15 g | Cibule |
30 g | Karotka |
4 g | Olej slunečnicový |
5 g | Petržel kořen |
30 g | Rajčata |
0,5 kg | Telecí kosti |
0,1 l | Víno červené |
0,2 l | Voda pitná |
0,5 l | Vývar telecí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 99,8mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Med včelí, Sůl, Bobkový list, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Karotka, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Rajčata, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kachna mražená, Olej olivový, Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety, Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kachna pečená na medu postup přípravy receptu:
1 | Čerstvou nebo chlazenou kachnu dobře očistíme a zbavíme zbytků peří. Nahrubo nasekanou cibuli smícháme v pekáči s medem, mořskou solí, polovinou kuřecího základu Ambiente, vše dobře za studena promícháme a vetřeme důkladně do kachny zvenku i zevnitř. Kachnu v pekáči necháme 3 hodiny odpočívat. |
2 | Před pečením ji ještě potřeme trochou rozehřátého medu, aby získala tmavou zlatou barvu. Takto připravenou ji vložíme do trouby předehřáté na 105°C a pečeme bez obracení a podlévání 5 hodin. Po dopečení ji vyndáme, rozporcujeme a rozdělíme na talíře. Do pekáče přilijeme zbytek kuřecího základu demi-glace Ambiente, vše převaříme a šťávu přecedíme. |
3 | Servírujeme přelité šťávou s jemným houskovým knedlíkem. |
4 |
|
5 | Kuřecí základ Ambiente [47000]: |
6 | Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. |
7 | Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
8 | Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |
9 | Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je. |
10 | Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový. |
11 |
|
12 | Demi-glace Ambiente [47029]: |
13 | Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat. |
14 | Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu. |
15 | Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol. |