Letnice z Pošumaví - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Letnice z Pošumaví
Letnice z Pošumaví
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49430 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
350 g | Brambory |
1 polévková lžíce | Celer - nať |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
180 g | Hříbky čerstvé |
150 g | Kapusta kadeřavá |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1 polévková lžíce | Krupice dětská |
1 polévková lžíce | Libeček |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
4 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 ks | Pórek |
1 ks | Rajčata |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 9,6mg |
Draslík | 922,2mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,4mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Česnek, Cibule, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Kapusta kadeřavá, Krupice dětská, Libeček, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Letnice z Pošumaví postup přípravy receptu:
1 | Očistíme, omyjeme hříbky a pokrájíme je na plátky. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostky. Očistíme a omyjeme mrkev, pórek, petržel i s natí, celerovou nať, libeček, cibuli, česnek a kapustové listy. Mrkev a kořen petržele pokrájíme na tenká kolečka. Cibuli s česnekem pokrájíme nadrobno a kapustu nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky. Nať celeru s libečkem pokrájíme na nudličky. |
2 | V hrnci rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli a přidáme všechnu pokrájenou zeleninu (kromě petrželové natě). Promícháme a smažíme 2-3 minuty, zeleninu posypeme dětskou krupicí, přidáme sladkou papriku, znovu promícháme a zalijeme vodou. Doložíme brambory, hříbky, sůl, kmín, pepř, nové koření, bobkový list a vše vaříme pomalu 20 minut. Do polévky ještě přidáme jedno omyté, rozkrojené rajče. |
3 | Když je zelenina měkká, dochutíme polévku petrželkou, vyjmeme bobkový list a podáváme. |
Poznámka
Polévku můžeme ještě dochutit vyškvařenou slaninou.