Prachatická kudlaná polévka s hnědými hříbky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Prachatická kudlaná polévka s hnědými hříbky
Prachatická kudlaná polévka s hnědými hříbky
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49434 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
500 g | Brambory |
200 g | Hříbky čerstvé |
0,5 kávová lžička | Kmín celý |
1,5 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
5 ks | Pepř černý celý |
2 dl | Smetana zakysaná15% |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 245,3mg |
Draslík | 850,6mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 16,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hříbky čerstvé, Kmín celý, Kopr čerstvý, Pepř černý celý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá, Ocet kvasný lihový, Smetana zakysaná15% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Prachatická kudlaná polévka s hnědými hříbky postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a omyté brambory nakrájíme na malé kostičky. Hříbky s hnědou hlavičkou (suchohřib hnědý) očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. |
2 | Brambory a hříbky vložíme do hrnce, zalijeme je 1 litrem hovězího vývaru, přidáme sůl, kmín, celý pepř a vaříme 15-17 minut doměkka. Ve smetaně rozkvedláme dohladka hrubou mouku, kterou zamícháme a povaříme 4-5 minut. Polévku dochutíme octem, přidáme kopr a podáváme. Do každé porce položíme teplé vajíčko uvařené na hniličku a oloupané. |
Poznámka
Vejce na hniličku uvaříme tak, že je vložíme do horké vody a vaříme 4-4.5 minuty. Vyjmeme je z vody, maličko naťukneme a ponoříme na 10 sekund do studené vody. Budou se lépe loupat.