Kyselo ze Zdíkova - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kyselo ze Zdíkova
Kyselo ze Zdíkova
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49468 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
Vařené brambory | |
---|---|
500 g | Brambory |
7,5 dl | Voda pitná |
Těsto na chleba | |
20 g | Chlebový kvásek |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
250 g | Mouka chlebová |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Voda pitná |
Polévka | |
200 g | Houby čerstvé |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 l | Voda pitná |
2,5 dl | Zakysaná smetana |
Míchaná vajíčka | |
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 špetka | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 54g |
---|---|
Cholesterol | 239,1mg |
Draslík | 784,3mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 226,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,9mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 22,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Voda pitná, Cukr krupice, Mouka chlebová, Sůl, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Chlebový kvásek nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Kyselo ze Zdíkova postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyjeme brambory, dáme je do hrnce, zalijeme 7.5 dl vody a uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 20-25 minut. Uvařené brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nakrájíme na kostky. |
2 | Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, kmín, ocet a promícháme s 1.5 -2dl vody. Do mouky uděláme důlek, přidáme do něj chlebový kvásek a těsto důkladně promícháme. Zakryjeme čistým plátnem a necháme v teple kynout minimálně 45-50 minut. |
3 | Čerstvé zdravé hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. V hrnci rozehřejeme máslo, na kterém houby podusíme. Zalijeme je vroucí vodou, přidáme sůl, pepř a 1/4 vykynutého chlebového těsta. Za stálého míchání necháme těsto rozvařit (přibližně 15 minut) a ke konci přilijeme zakysanou smetanu. Promícháme, krátce 1-2 minuty povaříme a hrnec s polévkou odstavíme z plotny. |
4 | V pánvi rozpustíme máslo, rozklepneme na ně 4 vejce, ochutíme je solí a umícháme je. Nesmí být úplně usmažená. Míchaná vajíčka rozdělíme na talíře, přidáme k nim pokrájené brambory, zalijeme je polévkou a podáváme. |
Poznámka
Zbylé chlebové těsto zformujeme do malého bochánku, který dáme do pečící formy, necháme ještě 15-20 minut kynout. Chleba pomalu pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 45 minut dozlatova. Během pečení jej několikrát potřeme vodou.