Víno z čerstvých šípků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Víno z čerstvých šípků
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 49485 |
Kategorie: | Ovocná vína a likéry |
Ingredience
1 kg | Cukr krystal |
10 g | Kyselina citrónová |
1 kg | Šípky čerstvé |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 203g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 3,3mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kyselina citrónová, Šípky čerstvé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Víno z čerstvých šípků postup přípravy receptu:
1 | Dobře zralé šípky očistíme, důkladně omyjeme a nasypeme do 5l sklenice. Cukr rozmícháme ve vodě, převaříme, přidáme kyselinu citronovou a ještě vlažným nálevem zalijeme šípky. Sklenici převážeme celofánem, uděláme do něj několik dírek a na teplém místě necháme kvasit. |
2 | Po vykvašení stáčíme víno gumovou hadičkou do demižonu. Necháme stát, dokud se nevyčistí a neusadí kal. Poté stočíme do lahví, zavíčkujeme a uložíme na suchém a chladném místě. |
Poznámka
Čas přípravy je bez doby na kvašení-několik dnů. Šípky, které zůstanou po stáčení ve sklenici, můžeme zalít 2.5l převařené vody, kterou smícháme s 1.5kg cukru a dáme znovu kvasit.