Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 140 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49519 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
50 g | Hořčice Dijonská |
100 g | Kapary |
1500 g | Kuře |
1500 g | Máslo čerstvé |
50 g | Pepř bílý |
500 g | Šalotka |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Kuřecí základ Ambiente [47000] | |
---|---|
1,5 ks | Bobkový list |
50 g | Cibule |
65 g | Karotka |
0,8 kg | Kuřecí skelety |
5 g | Nové koření celé |
10 g | Olej olivový |
0,5 g | Pepř černý celý |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 494,1mg |
Draslík | 509,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,7mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 168,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kuře, Pepř bílý, Šalotka, Sůl, Tymián čerstvý, Vaječný žloutek slepičí, Bobkový list, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hořčice Dijonská, Kapary, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mladé kuře z Bresse pečené se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Lehce rozehřejeme máslo a do něj vmícháme žloutky. Celá velmi mladá kuřata z Bresse (po 300 g) osolíme, potřeme rozpuštěným máslem se žloutky, posypeme lístky tymiánu a na pekáči je vložíme do trouby předehřáté na 100 °C. Při této teplotě je pečeme 2 hodiny, upečená z pekáče vyjmeme, do výpeku dáme nasekané kapary v soli, šalotku a krátce orestujeme. |
2 | Potom přidáme kuřecí základ Ambiente, šlehačku, dijonskou hořčici a společně povaříme. Omáčku potom dochutíme čerstvě mletým bílým pepřem, osolíme a přes jemný cedník přecedíme. |
3 | Kuřátka přepůlíme, půlky vložíme do přecezené omáčky, velmi krátce povaříme a rozdělíme na talíře. |
4 | Kuřátka servírujeme přelitá omáčkou, vhodnou přílohou jsou vařené nové brambory. |
5 |
|
6 | Kuřecí základ Ambiente [47000]: |
7 | Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. |
8 | Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
9 | Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |
10 | Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je. |
11 | Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový. |
Poznámka
Pokud bychom chtěli přesně dodržet recept musíme použít ta správná mladá kuřata z Bresse.