Popencová česnečka s brambory - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Popencová česnečka s brambory
Popencová česnečka s brambory
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49531 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
400 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Kmín celý |
3 polévková lžíce | Krupky trhané |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
200 g | Mrkev kořen |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
3 polévková lžíce | Popenec |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 12,0mg |
Draslík | 663,4mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,5mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 47,8mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cibule, Kmín celý, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krupky trhané, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Popenec nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Popencová česnečka s brambory postup přípravy receptu:
1 | 4 větší brambory (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme a omyjeme mrkev, petržel, cibuli a česnek. Mrkev s petrželí nakrájíme na kolečka, cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme. Čerstvý popenec břečťanový omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dobře promyjeme 3 lžíce drobných krupek a v sítu je necháme okapat. |
2 | V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní krupky, za stálého míchání krupky opražíme dorůžova. Přilijeme vodu a vaříme 15 minut, přidáme brambory s pokrájenou zeleninou, sůl, pepř, kmín a vaříme dalších 20 minut. Nakonec do polévky přidáme popenec, utřený česnek, krátce (1.5 minuty) povaříme a podáváme. |
Poznámka
Místo másla a oleje můžeme použít sádlo - kolik použijeme lžic krupek, tolik použijeme lžic omastku. Popenec břečťanovitý je bylinka, která se vyskytuje na našich zahradách. Ve středověku byl považován za rostlinu s magickou silou. Léčivé schopnosti využívali staří Slované, kteří přidávali popenec do salátů, polévek a omáček jako koření. Dnes ji můžeme přidávat i do sekané, omelet nebo různých pomazánek pro zvýraznění chuti. Nejlepší je sbírat ji hned na jaře, kdy má nejvýraznější chuť. Sklízet se dá ale samozřejmě až do zimy. Výborně poslouží jako bylinka v čerstvém stavu, lze ji i usušit.