Recept

Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya)

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (18%)
ID receptu: 49536
Kategorie: Rýže

Ingredience

500 g Celer řapíkatý
30 g Česnek
1 kávová lžička Chilli koření mleté
300 g Cibule
50 g Koriandr čerstvý
1000 g Krevety tygří - loupané
200 g Máslo čerstvé
100 g Olej olivový
500 g Paprika červená
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1600 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
1000 g Rýže dlouhozrnná
1 polévková lžíce Sůl
200 g Šunka Serrano
Kuřecí základ Ambiente [47000]
4,5 ks Bobkový list
150 g Cibule
195 g Karotka
2,3 kg Kuřecí skelety
15 g Nové koření celé
30 g Olej olivový
1,5 g Pepř černý celý
3 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

27% Kalorie 542 kcal
Kilojoule 2 266kJ
19% Sacharidy 69 g
30% Tuky 22 g
29% Sodík 581 mg
46% Bílkoviny 26 g

Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya) postup přípravy receptu:

1

Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli a česnek, oloupeme tygří krevety až zůstanou jen ocásky, na tenké plátky nařežeme sušenou šunku Serano a na větší kousky červenou papriku a řapíkatý celer. Sterilovaná loupaná rajčata prolisujeme přes hrubý cedník. Pro rychlý postup přípravy jednotlivé suroviny rozdělíme do misek.

2

Dlouhozrnnou rýži propláchneme v teplé vodě a s česnekem a cibulí ji orestujeme na olivovém oleji. Orestovanou rýži osolíme, zalijeme ji kuřecím základem Ambiente a když se začne vařit, přiklopíme ji a dáme na 10-12 minut dusit do trouby předehřáté na 150 °C. Dušenou rýži vysypeme do mísy a rozhrábneme vidličkou, aby se vypářila a proschla.

3

Na rozpálený olivový olej dáme plátky sušené šunky a osolené krevety s pokrájenou zeleninou a zprudka vše opečeme. Přidáme dušenou rýži s máslem, solí, pepřem a mletým chilli a na prudkém ohni opékáme, až začne rýže praskat. Do opečené směsi přimícháme prolisovaná rajčata a lístky čerstvého koriandru a znovu opékáme, až se rajčata vypečou.

4

Hotovou Jambalayu rozdělíme na talíře a servírujeme.

5

6

Kuřecí základ Ambiente [47000]:

7

Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky.

8

Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“.

9

Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout.

10

Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je.

11

Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept