Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya) - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya)
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49536 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
500 g | Celer řapíkatý |
30 g | Česnek |
1 kávová lžička | Chilli koření mleté |
300 g | Cibule |
50 g | Koriandr čerstvý |
1000 g | Krevety tygří - loupané |
200 g | Máslo čerstvé |
100 g | Olej olivový |
500 g | Paprika červená |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1600 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
1000 g | Rýže dlouhozrnná |
1 polévková lžíce | Sůl |
200 g | Šunka Serrano |
Kuřecí základ Ambiente [47000] | |
---|---|
4,5 ks | Bobkový list |
150 g | Cibule |
195 g | Karotka |
2,3 kg | Kuřecí skelety |
15 g | Nové koření celé |
30 g | Olej olivový |
1,5 g | Pepř černý celý |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 86,0mg |
Draslík | 483,0mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 58,6mg |
Vitamín E | 1,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 16,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer řapíkatý, Česnek, Chilli koření mleté, Cibule, Koriandr čerstvý, Paprika červená, Rajčata loupaná (konzervovaná), Sůl, Bobkový list, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Rýže dlouhozrnná, Šunka Serrano, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Rýže po kreolsku s krevetami (Jambalaya) postup přípravy receptu:
1 | Nadrobno nasekáme oloupanou cibuli a česnek, oloupeme tygří krevety až zůstanou jen ocásky, na tenké plátky nařežeme sušenou šunku Serano a na větší kousky červenou papriku a řapíkatý celer. Sterilovaná loupaná rajčata prolisujeme přes hrubý cedník. Pro rychlý postup přípravy jednotlivé suroviny rozdělíme do misek. |
2 | Dlouhozrnnou rýži propláchneme v teplé vodě a s česnekem a cibulí ji orestujeme na olivovém oleji. Orestovanou rýži osolíme, zalijeme ji kuřecím základem Ambiente a když se začne vařit, přiklopíme ji a dáme na 10-12 minut dusit do trouby předehřáté na 150 °C. Dušenou rýži vysypeme do mísy a rozhrábneme vidličkou, aby se vypářila a proschla. |
3 | Na rozpálený olivový olej dáme plátky sušené šunky a osolené krevety s pokrájenou zeleninou a zprudka vše opečeme. Přidáme dušenou rýži s máslem, solí, pepřem a mletým chilli a na prudkém ohni opékáme, až začne rýže praskat. Do opečené směsi přimícháme prolisovaná rajčata a lístky čerstvého koriandru a znovu opékáme, až se rajčata vypečou. |
4 | Hotovou Jambalayu rozdělíme na talíře a servírujeme. |
5 |
|
6 | Kuřecí základ Ambiente [47000]: |
7 | Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. |
8 | Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
9 | Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |
10 | Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je. |
11 | Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový. |