Šťovíková smetanová polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šťovíková smetanová polévka
Šťovíková smetanová polévka
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49539 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
1 l | Bujón zeleninový |
5 ks | Cibulka jarní |
1,5 kávová lžička | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1,5 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
2 špetka | Šalvěj sušená |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
25 g | Šťovík |
1,5 kávová lžička | Sůl |
2 špetka | Tymián sušený |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 67,0mg |
Draslík | 96,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 8,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibulka jarní, Cukr krupice, Sůl, Tymián sušený mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Bujón zeleninový, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Šalvěj sušená, Smetana 33% (šlehačka), Šťovík mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šťovíková smetanová polévka postup přípravy receptu:
1 | Bílé části jarních cibulek očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. Omyjeme 25 g šťovíkových listů a pokrájíme je na proužky. |
2 | V hrnci si rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené šťovíkové listy, promícháme a krátce osmažíme, posypeme polohrubou moukou, znovu promícháme, přilijeme zeleninový bujón a polévku přivedeme k varu. Dochutíme ji solí, pepřem, sušeným tymiánem a šalvějí. Do polévky nakonec přilijeme smetanu a podle chuti můžeme polévku přisladit. |
3 | Vaříme asi 2 minuty, polévku dohladka rozmixujeme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou. |
Poznámka
Ke šťovíkové polévce podáváme brambory vařené ve slupce, které oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Případně k polévce můžeme podávat krupicový svítek.