Sváteční polévka z hovězích žeber a jater - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 155 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sváteční polévka z hovězích žeber a jater
Sváteční polévka z hovězích žeber a jater
Celkový čas: | 155 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49547 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
400 g | Celer bulvový |
50 g | Celer - nať |
3 stroužek | Česnek |
2 ks | Cibule |
1 kg | Hovězí žebra |
200 g | Játra hovězí |
0,5 kg | Kosti hovězí morkové |
30 g | Libeček |
3 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 ks | Petržel kořen |
200 g | Petržel kudrnka |
1 ks | Pórek |
2 ks | Rajčata |
1 polévková lžíce | Sůl |
3,2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 122,4mg |
Draslík | 853,7mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 76,4mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Česnek, Cibule, Hovězí žebra, Játra hovězí, Pepř bílý, Pepř černý celý, Petržel kořen, Rajčata, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Celer - nať, Kosti hovězí morkové, Libeček, Mrkev kořen, Petržel kudrnka, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sváteční polévka z hovězích žeber a jater postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme 1 kg hovězích žeber a 0,5 kg morkových kostí, dáme do 3,2 litru vody a přivedeme k varu. |
2 | Hovězí játra omyjeme. Celer, petržel a mrkev očistíme a omyjeme. Oloupeme cibule s česnekem. Omytou celerovou a libečkovou nať a očištěný pórek svážeme. Umyjeme rajčata. |
3 | Po hodině vaření přidáme do polévky připravenou zeleninu, játra, sůl a celý pepř. Polévku vaříme pod poklicí pomalu další hodinu, necháme ji jen probublávat. Čistit ji nebudeme, vyčistí se sama během pomalého vaření. |
4 | Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme mletým bílým pepřem a opatrně ji scedíme do druhého hrnce. Maso obereme a spolu s játry pokrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Horkou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou. |
Poznámka
Sváteční hovězí polévku podáváme se zavářkou podle chuti.