Semínkový chléb z podmáslí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Semínkový chléb z podmáslí
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 49554 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
2 polévková lžíce | Dýňová semínka |
2 polévková lžíce | Lněné semínko |
500 g | Mouka pohanková |
2 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
2 polévková lžíce | Olej stolní |
2 polévková lžíce | Sezam - semena |
2 polévková lžíce | Slunečnice - semena |
9 g | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
200 ml | Voda pitná |
Kvásek | |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
20 g | Droždí sušené |
250 ml | Mléko - podmáslí |
Příprava pečící nádoby | |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pohanková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 6g |
---|---|
Cholesterol | 55,3mg |
Draslík | 151,5mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 1,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Dýňová semínka, Olej stolní, Sezam - semena, Slunečnice - semena, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Droždí sušené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Mouka pohanková, Ocet kvasný lihový, Mléko - podmáslí, Máslo čerstvé, Mouka pohanková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Semínkový chléb z podmáslí postup přípravy receptu:
1 | Troubu zapneme, aby se předehřála na 220 °C, pečící nádobu vymažeme lžící másla a vysypeme lžící mouky. Vodu smícháme s octem, olejem, vzešlým kváskem a ochutíme solí. Potom do směsi vmícháme pohankovou mouku a semínka, čímž získáme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Po vykynutí urovnáme těsto do tukem vymazané pečící nádoby, potřeme žloutkem a posypeme slunečnicovými, dýňovými, lněnými a sezamovými semínky a pečeme 45 minut v předehřáté troubě asi 45 minut. Chléb servírujeme vychladlý jako ostatní běžné pečivo. |
2 | Kvásek: |
3 | Podmáslí pokojové teploty smícháme s cukrem a sušeným droždím a necháme vykynout. |
Poznámka
Chléb je možné, podle návodu, připravit i v domácí pekárně.