Beefsteak protažený uzeným bůčkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 46 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Beefsteak protažený uzeným bůčkem
Celkový čas: | 46 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 16 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49565 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Cibule |
1 kg | Fazole bílé |
2 kg | Hovězí svíčková |
20 g | Jalovec |
250 g | Máslo čerstvé |
300 g | Olej slunečnicový |
20 g | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Sůl |
1 polévková lžíce | Sůl mořská |
150 g | Vepřový bok uzený |
Kuřecí základ Ambiente [47000] | |
---|---|
4,5 ks | Bobkový list |
150 g | Cibule |
195 g | Karotka |
2,3 kg | Kuřecí skelety |
15 g | Nové koření celé |
30 g | Olej olivový |
1,5 g | Pepř černý celý |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 9g |
---|---|
Cholesterol | 121,1mg |
Draslík | 911,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,5mg |
Vitamín E | 11,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Hovězí svíčková, Olej slunečnicový, Sůl, Bobkový list, Cibule, Karotka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Fazole bílé, Jalovec, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Sůl mořská, Vepřový bok uzený, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Beefsteak protažený uzeným bůčkem postup přípravy receptu:
1 | Den předem zalijeme studenou vodou jeden kilogram bílých fazolí a necháme je namočené přes noc. |
2 | Dále, také den předem, nakrájíme ze svíčkové 200 g steaky, které prošpikujeme plátkem dobrého uzeného bůčku. Takto připravené maso dáme marinovat na 12 hodin v nasucho opraženém a rozdrceném jalovci, drceném černém pepři a slunečnicovém oleji. |
3 | Druhý den fazole slijeme a opláchneme. Uvaříme z nich fazolovou kaši. Na olivovém oleji dorůžova opečeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme fazole a koriandrové lístky. Zalijeme kuřecím základem Ambiente a na mírném ohni vaříme, až jsou fazole úplně měkké a popraskají. Uvařené fazole scedíme, rozmačkáme na kaši a podle chuti osolíme. Hotovou kaši uložíme v teple. |
4 | Potom rozpálíme gril a nakrájené steaky pečeme na stupeň medium na středním plameni asi 6-8 minut z každé strany. Správný steak by měl být vysoký 3-3,5 cm a neměl by se na grilu obracet více než jednou, hotový osolíme až na talíři hrubou mořskou solí. |
5 | Steaky servírujeme ozdobené plátkem čerstvého másla s fazolovou kaší, jinou přílohou může být brambora pečená ve slupce, rozříznutá a přelitá zakysanou smetanou s česnekem. |
6 |
|
7 | Kuřecí základ Ambiente [47000]: |
8 | Kuřecí kostry nasekáme nadrobno, očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. |
9 | Na dno velkého rozpáleného hrnce nalijeme olivový olej, přidáme kuřecí kosti a lehce opečeme dozlatova. Zalijeme ledovou vodou a pomalu přivedeme k varu. Po celou dobu vaření sbíráme pěnu. Jakmile se vývar začne vařit, stáhneme plamen na minimum. Vývar se nesmí vařit, měl by se pouze „táhnout“. |
10 | Přidáme připravenou zeleninu a koření a necháme „táhnout“ 3-4 hodiny. Vývar scedíme přes hustý cedník a necháme vychladnout. |
11 | Pokud se na povrchu udělají mastná oka, sebereme je. |
12 | Pokud správně dodržujeme postup, bude vývar čirý. Pokud se zakalí, špatně jsme sbírali pěnu, nebo se vývar vařil. Potom bude lépe, uděláme-li nový. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování masa a namočení fazolí.