Recept

Grilované plátky z hovězího roštěnce

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 30 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 10 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 49568

Ingredience

100 g Chilli paprička
700 g Cibule
1500 g Fazolové lusky zelené
2500 g Hovězí roštěnka vys. peč.
70 g Olej olivový
1200 g Olej slunečnicový
10 g Pepř černý mletý
50 g Sůl
600 g Vepřový bok uzený
Demi-glace Ambiente [47029]
2 ks Bobkový list
20 g Celer bulvový
60 g Cibule
120 g Karotka
16 g Olej slunečnicový
20 g Petržel kořen
120 g Rajčata
2 kg Telecí kosti
0,8 l Voda pitná
0,2 l Víno červené
2 l Vývar telecí
Domácí hranolky Ambiente [47103]
1,4 kg Brambory
1 l Olej arašídový (podzemnicový)
3,5 g Pepř černý mletý
7 g Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

102% Kalorie 2,020 kcal
Kilojoule 8 453kJ
11% Sacharidy 41 g
225% Tuky 168 g
167% Sodík 3 g
162% Bílkoviny 91 g

Grilované plátky z hovězího roštěnce postup přípravy receptu:

1

Vyzrálý vysoký roštěnec očistíme a nakrájíme z něj 250 g steaky, každý by měl být silný 2 cm, dále nadrobno nasekáme chilli papričky a nadrtíme černý pepř. Steaky obalíme papričkami, posypeme pepřem a ve vyšší nádobě je zalijeme slunečnicovým olejem. Takto je necháme v chladnu marinovat alespoň 24 hodin.

2

Na tenké proužky nakrájíme uzený bůček a ve vysoké pánvi jej mírně opečeme. Krátce, asi 6 minut, povaříme velmi mladé fazolové lusky, přecedíme je a přidáme k opečenému bůčku, dobře promícháme a ještě na pánvi asi 3 minuty zahříváme. Směs odložíme do tepla.

3

Cibuli pokrájíme na hrubá kolečka, rozebereme je a na olivovém oleji je v rendlíku dozlatova opečeme. Osolíme mořskou solí, přidáme demi-glace Ambiente a omáčku krátce zredukujeme.

4

Marinované steaky na rozpáleném grilu pečeme asi 4-5 minut z každé strany, hotové rozdělíme na talíře, podle chuti je přisolíme a přelijeme připravenou omáčkou.

5

Steaky servírujeme s fazolovými lusky ve slanině a se smaženými hranolky.

6

7

Demi-glace Ambiente [47029]:

8

Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

9

Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

10

Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

11

12

Domácí hranolky Ambiente [47103]:

13

Brambory důkladně očistíme kartáčkem, nakrájíme na půlcentimetrové hranolky a dáme namočit nejméně na 2 hodiny do vody s ledem.

14

Připravíme dvě nádoby na smažení s arašídovým olejem. V první olej rozehřejeme na 120 °C a necháme chvilku odstát. V druhé nádobě olej rozpálíme na 190 °C.

15

Hranolky vyndáme z vody a před smažením důkladně vysušíme v utěrce. Aby byly hranolky křupavé a uvnitř měkké, musíme je nejprve blanšírovat v oleji zahřátém na 120 °C a poté dosmažit v oleji o teplotě 190 °C.

16

Hotové je posypeme čerstvě namletou mořskou solí a mletým černým pepřem.

Poznámka

V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept