Recept

Vývar z více druhů zeleniny

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 80 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 60 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 49577
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

1 ks Bobkový list
0,5 ks Celer bulvový
1 ks Celer řapíkatý
1 ks Cibule
1 ks Hřebíček
1 ks Kapusta hlávková
1 ks Mrkev kořen
1 polévková lžíce Olej rostlinný
6 ks Pepř černý celý
1 ks Petržel kořen
50 g Petržel - nať
1 špetka Sůl
50 g Tymián čerstvý
2,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

10% Kalorie 195 kcal
Kilojoule 817kJ
11% Sacharidy 39 g
118% Tuky 89 g
8% Sodík 158 mg
21% Bílkoviny 12 g

Vývar z více druhů zeleniny postup přípravy receptu:

1

Cibuli neloupeme, jenom odřízneme kořínky a vršek a rozkrojíme na čtyři díly. Petržel, mrkev a celer jemně oškrábeme. Petržel a mrkve rozkrájíme na asi 1 centimetr silná kolečka, pokud jsou kořeny většího průměru, překrojíme ještě na čtvrt nebo polovinu kolečka. Celer rozkrájíme na plátky silné asi 1 centimetr a ty ještě na menší kousky. Pórek opláchneme, abychom odstranili nečistoty skryté mezi listy, a potom odřízneme spodek s kořínky a vrchní zvadlé zelené listy. Potom pórek podélně rozkrojíme a porcujeme na 1 centimetr silné poloviny kolečka. Z kapusty odebereme 3 listy a z řapíkatého celeru 2 řapíky. Obojí opláchneme a pak nakrájíme na kousky velké asi 1 krát 1 centimetr.

2

Připravíme větší hrnec, do něhož vlijeme olej a rozpálíme. Nasypeme na něj všechny kousky zeleniny a restujeme. Přidáme bokový list, kuličky pepře, hřebíček, nadrobno nasekanou nať petrželky a tymián. Kousky zeleniny musí začít vonět, ale nesmí zhnědnout. Pak přidáme špetku soli a vlijeme na zeleninu vodu.

3

Počkáme, až voda v hrnci začne vřít, a pak ztlumíme oheň. Přikryjeme hrnec poklicí a na mírném ohni vaříme 50 minut.

4

Jakmile je vývar hotový, připravíme husté sítko a slijeme ho přes něj, aby byl úplně čistý. Můžeme vývar použít jako základ pro omáčky. Z uvedeného množství ingrediencí se dá připravit asi 1 litr vývaru.

Poznámka

Je lepší připravit větší množství vývaru. Není totiž problém nespotřebovanou polévku zamrazit v ledničce pro další použití. Dobře přikrytý vývar vydrží 3 dny v chladničce.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept