Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 40 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (90%)
ID receptu: 49580
Kategorie: Čiré polévky

Ingredience

50 g Bazalka
0,5 ks Bobkový list
1 ks Celer řapíkatý
1 stroužek Česnek
1 špetka Cukr krupice
20 g Máslo čerstvé
4 polévková lžíce Olej olivový
4 ks Pepř bílý
800 g Rajčata
50 g Rozmarýn čerstvý
1 ks Šalotka
2 špetka Sůl
50 g Tymián čerstvý
1 ks Veka
0,5 l Vývar zeleninový

Nutriční hodnoty jedné porce

22% Kalorie 428 kcal
Kilojoule 1 792kJ
22% Sacharidy 78 g
14% Tuky 10 g
36% Sodík 728 mg
25% Bílkoviny 14 g

Vývar rajčatový postup přípravy receptu:

1

Rajčata omyjeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Řapíkatý celer opláchneme a pokrájíme na kousky asi 1 krát 1 centimetr. Šalotku nasekáme na kousky. Připravíme hrnec, kam vlijeme olej a rozehřejeme ho. Pak na něj vložíme nadrobno nasekanou šalotku a kousky řapíkatého celeru. Zeleninu orestujeme.

2

Pak vložíme kousky rajčat, kuličky pepře, bobkový list, tymián a rozmarýn a zasypeme špetkou cukru a špetkou soli. Vlijeme zeleninový vývar. Počkáme, až polévka začne vřít. Pak hrnec přikryjeme poklicí a ztlumíme teplotu. Vaříme na mírném ohni 30 minut.

3

Z veky ze včerejšího dne ukrojíme dva větší plátky a nakrájíme je na kostičky o rozměrech 1 krát 1 centimetr. Česnek oloupeme. Připravíme pánev, na kterou vlijeme lžíci olivového oleje, ale olej příliš nerozehříváme a vložíme na něj česnek a kostičky z veky. Opečeme dozlatova.

4

Hotový vývar slijeme přes sítko, ale rozvařená rajčata jím neprotlačujeme, vývar má být čistý.

5

Znovu vývar vlijeme do hrnce a necháme ho pět minut provařit, pak ho odstavíme. Máslo osolíme a nakrájíme na kousky, které všleháme do teplého vývaru.

6

Vývar rozlijeme do čtyř šálků na polévku a každou porci zasypeme nadrobno nasekanou bazalkou. Vhodíme do něj několik česnekových krutonů vyrobených z opečené veky.

Poznámka

Když použijeme místo zeleninového vývaru jako základ vývar telecí, dostane polévka velmi silnou chuť. Pokud polévku zalijeme mlékem, bude jemnější.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept