Sirup z čerstvých švestek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sirup z čerstvých švestek
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 49584 |
Kategorie: | Nápoje |
Ingredience
500 g | Cukr krystal |
5 g | Kyselina citrónová |
2 l | Švestky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 315,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Švestky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kyselina citrónová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Sirup z čerstvých švestek postup přípravy receptu:
1 | Dobře zralé švestky důkladně omyjeme, vypeckujeme a rozmačkáme. Smícháme s cukrem, odložíme a necháme kvasit 2 dny při pokojové teplotě. Poté přecedíme přes plátno nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. |
2 | Rychle přivedeme k varu, přisypeme kyselinu citronovou a pěnu vytvořenou na povrchu sebereme. Šťávu rozdělíme do ohřátých lahví a důkladně zavíčkujeme. |
3 | Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 85 °C sterilujeme po dobu 30 minut. Hotový sirup necháme vychladnout a uložíme na temném a suchém místě. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 10 minut od bodu varu. Recept je kalkulován na 1l švestkové šťávy, je-li nutné, přizpůsobíme tomu množství čerstvého ovoce. Čas přípravy je bez doby na kvašení-2dny.