Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 225 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou
Celkový čas: | 225 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 215 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 49586 |
Kategorie: | Čiré polévky |
Ingredience
250 g | Chřest bílý |
1 špetka | Cukr krupice |
20 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Sůl |
1 kg | Telecí kosti |
1,5 l | Voda pitná |
Na knedlíčky | |
---|---|
1 kávová lžička | Citronová kůra |
50 g | Kerblík |
150 g | Kuřecí prsa |
1 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
1 špetka | Pepř bílý |
1 špetka | Pepř cayenský |
3 polévková lžíce | Smetana 16% (pochoutková) |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 32,4mg |
Draslík | 859,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 11,3mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,2mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest bílý, Cukr krupice, Sůl, Voda pitná, Citronová kůra, Kerblík, Pepř bílý, Pepř cayenský, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Kuřecí prsa, Maizena - kukuřičný škrob, Smetana 16% (pochoutková) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Vývar s chřestem a knedlíčky z kuřecích prsou postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce vložíme telecí kosti, zalijeme je litrem a půl vody a osolíme. Počkáme, dokud kosti nepřijdou k varu, ztlumíme plamen a sebereme z povrchu vytvořenou pěnu. Vaříme 3 hodiny na mírném plameni a pokud se ještě tvoří pěna, sbíráme ji. Hotový vývar potom přecedíme přes husté síto. |
2 | Bílý chřest opláchneme ve vodě. Oloupeme jej a dřevnaté konce odřízneme. Vývar vlijeme znovu do hrnce a počkáme, dokud nezačne vřít. Kousky, které jsme z chřestu odkrojili a slupky přidáme do vývaru společně se špetkou cukru a máslem. Ztlumíme oheň a necháme na mírném plameni provářet vývar 15 minut. Potom pomocí děrované sběračky z vývaru odstraníme chřestové slupky a odkrojky. Naopak do hrnce vložíme výhonky bílého chřestu a necháme je ještě povařit tak, aby byly na skus, tedy asi 10 minut. |
3 | Chladná kuřecí prsa nakrájená na malé kousky vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Do mixéru přilijeme 3 lžíce smetany a přidáme lžičku škrobové moučky. Osolíme, přidáme bílý a cayenský pepř a nadrobno nasekanou citronovou kůru. Mixujeme, dokud směs není úplně hladká. |
4 | Chřestové výhonky vyndáme pomocí děrované sběračky a vývar přes sítko přecedíme. Potom jej opět dáme o hrnce a necháme částečně vypařit. |
5 | Z rozmixované hmoty vytváříme knedlíčky přibližně o velikosti olivy. Vhodíme je do vývaru a vaříme na mírnějším ohni asi 5 minut. Do polévky nakonec vsypeme nadrobno nasekaný kerblík. |
6 | Vařený chřest potom můžeme použít jako předkrm nebo oblohu k masu. |
Poznámka
Na knedlíčky nemusíme používat kuřecí maso, můžeme je připravit i z telecího nebo rybího masa, například z lososa nebo štiky. Nebo můžeme knedlíčky nahradit krevetami, které jsme předtím ohřáli na másle.