Recept

Grilované jehněčí kotletky s karotkovým pyré

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 42 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 2 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (17%)
ID receptu: 49590

Ingredience

2000 g Brambory
200 g Cukr krupice
2200 g Jehněčí hřbet
1200 g Karotka
600 g Máslo čerstvé
550 g Olej olivový
1 kávová lžička Pepř černý mletý
120 ml Pomerančová šťáva
20 g Rozmarýn čerstvý
50 g Sůl
200 ml Voda pitná
20 g Česnek
2000 g Špenát listový čerstvý
Demi-glace Ambiente [47029]
0,5 ks Bobkový list
5 g Celer bulvový
15 g Cibule
30 g Karotka
4 g Olej slunečnicový
5 g Petržel kořen
30 g Rajčata
0,5 kg Telecí kosti
0,2 l Voda pitná
0,1 l Víno červené
0,5 l Vývar telecí

Nutriční hodnoty jedné porce

90% Kalorie 1,779 kcal
Kilojoule 7 443kJ
19% Sacharidy 68 g
198% Tuky 149 g
120% Sodík 2 g
92% Bílkoviny 52 g

Grilované jehněčí kotletky s karotkovým pyré postup přípravy receptu:

1

Nejprve připravíme karotkové pyré. Oloupeme a na drobné kostičky pokrájíme karotku. Na teplé pánvi rozehřejeme 100 g másla, přisypeme cukr, který necháme pomalu rozpouštět. Když začne tmavnout, přidáme nakrájenou karotku a vše zalijeme pomerančovou šťávou. Směs pomalu vaříme, až karotka úplně změkne. Je-li třeba, podléváme horkou vodou. Rozvařenou směs dohladka umixujeme, přikryjeme a uložíme do tepla.

2

Oloupané brambory pečeme na pekáči vymazaném 50 g olivového oleje po dobu 20 minut při teplotě 180 °C. Upečené brambory rozmačkáme s 250 g másla, podle chuti je osolíme a přikryté uložíme do tepla.

3

Opraný a osušený mladý listový špenát podusíme krátce na 250 g másla, opepříme, přikryjeme a uložíme do tepla.

4

Důkladně očištěný jehněčí hřbet nakrájíme podél kostí na kotletky. Kosti uvolníme a do masa z obou stran vetřeme směs nasekaného rozmarýnu a nasekaného česneku. Kotletky potřeme olivovým olejem a opékáme z každé strany 1 minutu tak, aby uvnitř zůstaly růžové.

5

Na střed talíře rozprostřeme karotkové pyré, na něj dáme kotletky, které přelijeme omáčkou demi-glace Ambiente a osolíme hrubou mořskou solí.

6

Grilované kotletky servírujeme se šťouchanými bramborami a obložené dušeným špenátem.

7

8

Demi-glace Ambiente [47029]:

9

Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat.

10

Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu.

11

Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept