Grilované jehněčí kotletky s karotkovým pyré - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 42 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Grilované jehněčí kotletky s karotkovým pyré
Celkový čas: | 42 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 2 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 49590 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2000 g | Brambory |
20 g | Česnek |
200 g | Cukr krupice |
2200 g | Jehněčí hřbet |
1200 g | Karotka |
600 g | Máslo čerstvé |
550 g | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
120 ml | Pomerančová šťáva |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
2000 g | Špenát listový čerstvý |
50 g | Sůl |
200 ml | Voda pitná |
Demi-glace Ambiente [47029] | |
---|---|
0,5 ks | Bobkový list |
5 g | Celer bulvový |
15 g | Cibule |
30 g | Karotka |
4 g | Olej slunečnicový |
5 g | Petržel kořen |
30 g | Rajčata |
0,5 kg | Telecí kosti |
0,1 l | Víno červené |
0,2 l | Voda pitná |
0,5 l | Vývar telecí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 230,4mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 21g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 94,5mg |
Vitamín E | 5,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 82,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cukr krupice, Jehněčí hřbet, Karotka, Pomerančová šťáva, Rozmarýn čerstvý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Bobkový list, Celer bulvový, Cibule, Karotka, Olej slunečnicový, Petržel kořen, Rajčata, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Vývar telecí mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Telecí kosti nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Grilované jehněčí kotletky s karotkovým pyré postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme karotkové pyré. Oloupeme a na drobné kostičky pokrájíme karotku. Na teplé pánvi rozehřejeme 100 g másla, přisypeme cukr, který necháme pomalu rozpouštět. Když začne tmavnout, přidáme nakrájenou karotku a vše zalijeme pomerančovou šťávou. Směs pomalu vaříme, až karotka úplně změkne. Je-li třeba, podléváme horkou vodou. Rozvařenou směs dohladka umixujeme, přikryjeme a uložíme do tepla. |
2 | Oloupané brambory pečeme na pekáči vymazaném 50 g olivového oleje po dobu 20 minut při teplotě 180 °C. Upečené brambory rozmačkáme s 250 g másla, podle chuti je osolíme a přikryté uložíme do tepla. |
3 | Opraný a osušený mladý listový špenát podusíme krátce na 250 g másla, opepříme, přikryjeme a uložíme do tepla. |
4 | Důkladně očištěný jehněčí hřbet nakrájíme podél kostí na kotletky. Kosti uvolníme a do masa z obou stran vetřeme směs nasekaného rozmarýnu a nasekaného česneku. Kotletky potřeme olivovým olejem a opékáme z každé strany 1 minutu tak, aby uvnitř zůstaly růžové. |
5 | Na střed talíře rozprostřeme karotkové pyré, na něj dáme kotletky, které přelijeme omáčkou demi-glace Ambiente a osolíme hrubou mořskou solí. |
6 | Grilované kotletky servírujeme se šťouchanými bramborami a obložené dušeným špenátem. |
7 |
|
8 | Demi-glace Ambiente [47029]: |
9 | Telecí kosti nasekáme na kostky a vložíme do velkého litinového kastrolu s rozpáleným olejem a opečeme dozlatova. Ke kostem přidáme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky a dále opékáme dotmava. Přidáme oloupanou nakrájenou cibuli a dopékáme při teplotě 200 °C. Během pečení musíme dávat pozor, aby se obsah pekáče nespálil a nezhořkl. Když jsou kosti dostatečně tmavé, přidáme rajčata San Marzano a necháme chvíli zkaramelizovat. |
10 | Kastrol s opečenými kostmi a zeleninou vyndáme na plotnu, zalijeme červeným vínem Bordeaux Médoc a necháme víno vyvařit. Pak vše zalijeme ledovou vodou a ledovým telecím vývarem. Takto zchlazené kosti znovu pomalu přivedeme k varu. Jakmile vše začne vřít, přilijeme trochu studené vody a dále necháme pomalu na velmi mírném plameni „táhnout“ nejméně 6 hodin. Po celou dobu z povrchu vývaru sbíráme tuk a pěnu. Po 6 hodinách vývar přes plátno scedíme do čistého hrnce a necháme redukovat na požadovanou hustotu. |
11 | Správný demi-glace má být tmavý, čirý a po vychladnutí má ztuhnout jako rosol. |