Zejbišské šlejšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zejbišské šlejšky
Zejbišské šlejšky
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49623 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
2 ks | Cibule |
120 g | Mouka pšeničná hrubá |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
3 kávová lžička | Sůl |
2,5 l | Voda pitná |
Vařené brambory | |
---|---|
500 g | Brambory |
1 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 8,7mg |
Draslík | 590,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná, Brambory, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zejbišské šlejšky postup přípravy receptu:
1 | Dobře omyjeme brambory, dáme do 1 litru vody a uvaříme doměkka. Vaříme 20 minut. Uvařené brambory scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme. Nastrouhané brambory dáme na na pomoučený vál, přidáme lžičku soli, hrubou mouku, kterou postupně přidáváme. Těsto dobře vypracujeme. Nesmí se lepit, mělo by být dostatečně tuhé. |
2 | Z těsta vyválíme váleček o průměru přibližně 4 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2-3 cm. Zlehka je prsty zformujeme do tvaru válečků. |
3 | Očistíme 2 cibule, drobně je nakrájíme a v pánvi na sádle usmažíme dozlatova. |
4 | Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody s 2 lžičkami soli. |
5 | Šlejšky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-9 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, dáme do mísy, polijeme sádlem s osmaženou cibulkou, promícháme a ihned teplé podáváme. |
Poznámka
K šlejškám můžeme podávat kysané zelí a uzené maso. Nebo je upravíme na sladko: polijeme je máslem a posypeme nastrouhaným perníkem.