Šlejšky z Javorné s vejci - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šlejšky z Javorné s vejci
Šlejšky z Javorné s vejci
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49630 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
3,5 l | Voda pitná |
Těsto | |
---|---|
900 g | Brambory |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Vyšlehané vejce | |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 165,9mg |
Draslík | 673,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,1mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šlejšky z Javorné s vejci postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme 900 g brambor. 300 g brambor uvaříme ve slupce, vaříme je 20 minut v 0.5 litru vody. Potom scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme do mísy. 600 g syrových brambor oloupeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Po chvíli z nich slijeme všechnu vodu a přidáme je k vařeným bramborám. Brambory promícháme, doložíme 1 vejce, 2-3 lžičky soli a hladkou mouku (200-400 g). Mouku dáváme postupně, těsto musí být tužší. Potom těsto dáme na pomoučený vál, vyválíme z něj 2 válečky o průměru 5 cm. Nožem nakrájíme dílky široké 2 cm. |
2 | V hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody s 2 lžičkami soli. |
3 | Bramborové šišky házíme opatrně do vroucí vody, občas promícháme aby se nepřichytily ke dnu. Vaříme je pomalu, nezakryté, přibližně 7-10 minut. Vyjmeme je děrovanou vařečkou, necháme okapat a položíme na sádlem vymazaný pekáček. |
4 | Do misky rozklepneme 2-3 vejce, zlehka je vyšleháme se solí, pepřem, smetanou. Směsí přelijeme uvařené šlejšky a dáme je do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200°C přibližně 15-20 minut. Upečené ihned podáváme. |