Kynutý chléb se lněnými semínky a pohankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kynutý chléb se lněnými semínky a pohankou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 49636 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
1 kávová lžička | Droždí sušené |
2 polévková lžíce | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Lněné semínko |
400 ml | Mléko polotučné |
300 g | Mouka bezlepková Jizerka |
100 g | Mouka bezlepková Mantler |
4 polévková lžíce | Olej stolní |
200 g | Pohanka |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,2 kávová lžička | Xantanová guma |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 62g |
---|---|
Cholesterol | 37,5mg |
Draslík | 210,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Kmín celý, Olej stolní, Pohanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Mléko polotučné, Mouka bezlepková Jizerka, Mouka bezlepková Mantler, Xantanová guma mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kynutý chléb se lněnými semínky a pohankou postup přípravy receptu:
1 | Do nádoby domácí pekárny nejprve vlijeme tekuté suroviny - mléko, olej a celé vejce. Mouku Jizerku i bezlepkovou mouku Mantler smísíme se lněným semínkem, dvěma hrstmi pohanky s půl lžičkou xantanové gumy a lžičkou cukru. Nakonec směs na těsto ochutíme solí, přisypeme ještě kmín a úplně nakonec vsypeme lžičku sušeného droždí. Směs dobře promísíme, setřeme zbytky surovin ze stěn nádoby a zapneme domácí pekárnu. Po upečení necháme chléb vychladnout, podáváme ho rozkrájený na krajíce, jako ostaní podobné pečivo. |
Poznámka
Pohanku použijeme lámanou.