Peciválky z bramborového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 64 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Peciválky z bramborového těsta
Peciválky z bramborového těsta
Celkový čas: | 64 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 34 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 49649 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
5 polévková lžíce | Cukr moučkový |
6 polévková lžíce | Mák mletý |
80 g | Máslo čerstvé |
0,5 l | Mléko plnotučné |
Těsto | |
---|---|
1 kg | Brambory |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 51g |
---|---|
Cholesterol | 97,8mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 24g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 28,5mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 808,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Brambory, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Peciválky z bramborového těsta postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 dl vody,a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Poté scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse je promícháme s vajíčkem, solí a hladkou moukou. |
2 | Těsto dáme na pomoučený vál a dobře vypracujeme. Potom vyválíme placku silnou asi 5-7 mm. Rozkrájíme ji na proužky 2 cm široké a opatrně je přeneseme na suchý plech. |
3 | Proužky rádýlkem nařežeme na čtverečky tak, že je úplně nerozřežeme, jen naznačíme, kde se po upečení zlomí. |
4 | Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby na 20°C. Pečeme dozlatova přibližně 10-14 minut. |
5 | Upečené těsto rozkrojíme nebo zlomíme v místě, kde jsme je nařízli a vzniklé čtverečky dáme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, protřepeme a pod pokličkou necháme 3 minuty nabobtnat. |
6 | Přebytečné mléko scedíme, peciválky promícháme s máslem, pomletým mákem, cukrem a hned podáváme. |