Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 49650

Ingredience

750 g Brambory
1 kávová lžička Kmín drcený
0,5 polévková lžíce Majoránka
1 l Mléko - podmáslí
2,5 dl Mléko polotučné
6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
40 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
3 polévková lžíce Sádlo škvařené
1,5 kávová lžička Sůl
2 stroužek Česnek

Nutriční hodnoty jedné porce

21% Kalorie 406 kcal
Kilojoule 1 700kJ
11% Sacharidy 41 g
28% Tuky 21 g
16% Sodík 315 mg
29% Bílkoviny 16 g

Pošumavský šterc postup přípravy receptu:

1

Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20 minut. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy. Přidáme k nim sůl, pepř, drcený kmín, rozetřený česnek, majoránku a hladkou mouku (5-6 lžic). Důkladně promícháme, aby se těsto nelepilo. Těsto připomíná drobenku.

2

Zapékací mísu silně vymažeme sádlem. Těsto dáme do mísy, rozetřeme a dáme do rozehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

3

Potom upečené těsto přendáme na velkou pánev, přelijeme rozpuštěným máslem, mlékem a pomalu smažíme do doby, dokud se mléko nevsákne.

4

Šterc nakrájíme na díly a podáváme s podmáslím. Je dobrý teplý i studený.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

 
pepik.boubin@seznam.cz
Pošumavský šterc
„Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“ cit : Karel Klostermann / Ze světa lesních samot

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept