Pošumavský šterc - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pošumavský šterc
Pošumavský šterc
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 49650 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
750 g | Brambory |
2 stroužek | Česnek |
1 kávová lžička | Kmín drcený |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
40 g | Máslo čerstvé |
1 l | Mléko - podmáslí |
2,5 dl | Mléko polotučné |
6 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 25g |
---|---|
Cholesterol | 27,0mg |
Draslík | 822,5mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Kmín drcený, Majoránka, Sádlo škvařené, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko - podmáslí, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pošumavský šterc postup přípravy receptu:
1 | Brambory omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme doměkka přibližně 20 minut. Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme do větší mísy. Přidáme k nim sůl, pepř, drcený kmín, rozetřený česnek, majoránku a hladkou mouku (5-6 lžic). Důkladně promícháme, aby se těsto nelepilo. Těsto připomíná drobenku. |
2 | Zapékací mísu silně vymažeme sádlem. Těsto dáme do mísy, rozetřeme a dáme do rozehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 15-20 minut dozlatova. |
3 | Potom upečené těsto přendáme na velkou pánev, přelijeme rozpuštěným máslem, mlékem a pomalu smažíme do doby, dokud se mléko nevsákne. |
4 | Šterc nakrájíme na díly a podáváme s podmáslím. Je dobrý teplý i studený. |
„Opět obcházeli, tentokráte směrem jižním k Luznému a Marberku, na jehožto stráních pracovali dřevorubci. Přišli právě, když tito si vařili oběd. Visel černý kotel nad ohněm, v kotlu voda vřela, nasypali černé, žitné mouky a trochu soli, zavařili mouku do jisté houšťky, ustavičně dřevěnou měchačkou míchajíce, pak vodu slili a zbývající v kotlu hustou kaši silně omastili. „Šterc“ byl hotov, jedli jej z kotlu, přijídajíce z velkého krajáče ssedlého mléka. Příručí okusil, i chutnalo mu dobře, ale zdál se mu šterc přespříliš mastným. Řekl jim to, oni pak odvětili, že jinak býti nemůže, bez omastku že by se nenasytili a těžké, namáhavé práce své konati nemohli.“ cit : Karel Klostermann / Ze světa lesních samot