Šumavské lívance - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šumavské lívance
Šumavské lívance
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 49652 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
800 g | Brambory |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
4 polévková lžíce | Mák mletý |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
0,5 dl | Mléko - podmáslí |
150 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 66g |
---|---|
Cholesterol | 87,8mg |
Draslík | 964,5mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,8mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 185,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Cukr moučkový, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mák mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mléko - podmáslí, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šumavské lívance postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme do mísy. Po chvilce slijeme přebytečnou vodu, přidáme 1 dl mléka, 0.5 dl podmáslí, sůl, cukr, vejce a polohrubou mouku. Můžeme přidat buďto mléko nebo více mouky, záleží na vodnatosti brambor. Vymícháme těsto s takovou hustotou, aby se dalo nabírat naběračkou a nalít na pánev, bude polohusté. |
2 | K pečení použijeme pánev, ve které můžeme smažit bez omastku. Rozpálíme ji na správnou teplotu. Postupně budeme péct lívance tak, že nabereme těsto naběračkou, nalijeme doprostřed pánve a rozetřeme na průměr přibližně 10-12 cm o síle 2-3 mm. Pečeme dozlatova z obou stran přibližně po 1.5-2 minutách z každé strany. |
3 | Horké lívance na talířích potřeme rozpuštěným máslem a podle chuti je posypeme cukrem a pomletým mákem. |