Recept

Dušené jehněčí koleno s pyré z pastináku

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 245 minut
Doba přípravy: 35 minut
Doba vaření: 210 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 49657
Kategorie: Maso

Ingredience

2 ks Badyán
1 ks Bobkový list
1 ks Celer řapíkatý
5 stroužek Česnek
2 ks Cibule
4 ks Jehněčí koleno
100 g Máslo čerstvé
1 ks Mrkev kořen
6 polévková lžíce Olej olivový
4 ks Pastinák
1 kávová lžička Pepř černý mletý
1 ks Pórek
2 kávová lžička Rozmarýn čerstvý
100 ml Smetana 33% (šlehačka)
2 kávová lžička Sůl
2 kávová lžička Tymián čerstvý
300 ml Víno bílé
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
1 ks Bobkový list
2 ks Celer řapíkatý
3 stroužek Česnek
1 ks Cibule
1 ks Kuřecí skelety
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Olej rostlinný
1 ks Pórek
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 ks Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

41% Kalorie 817 kcal
Kilojoule 3 417kJ
23% Sacharidy 83 g
289% Tuky 217 g
23% Sodík 467 mg
19% Bílkoviny 11 g

Dušené jehněčí koleno s pyré z pastináku postup přípravy receptu:

1

Očistíme, oloupeme a nakrájíme cibuli, mrkev, pórek, česnek a řapíkatý celer, nasekáme snítku rozmarýny a snítku tymiánu a nameleme pepř.

2

Ve velkém hrnci rozpálíme 4 lžíce olivového oleje a na něm dohněda opečeme 4 osolená a opepřená jehněčí kolena. Opečené maso odložíme, do hrnce přidáme 2 lžíce olivového oleje, nakrájenou zeleninu, česnek s bylinkami, bobkový list s badyánem a vše dozlatova opečme. Opečenou směs zalijeme suchým bílým vínem a vaříme, až se tekutina svaří na sirup.

3

Do hrnce pak vrátíme opečené maso, zalijeme polovinou hnědého kuřecího vývaru podle Ramsaye a podle chuti osolíme a opepříme. Hrnec zakryjeme poklicí a maso za občasného podlévání vývarem pomalu dusíme 2,5-3 hodiny, až je měkké a začne se oddělovat od kostí.

4

Zhruba 30 minut před koncem dušení připravíme pastinákové pyré. Oloupané a na drobné kousky nakrájené velké pastináky pečeme asi 25 minut na pánvi s rozehřátým máslem, dokud nezměknou a nezačnou se rozpadat. Potom přilijeme šlehačku, uvedeme do varu, osolíme, okořeníme pepřem a dohladka rozmixujeme na pyré, které udržujeme v teple.

5

Hotové maso vyjmeme z hrnce a odložíme do tepla, šťávu přecedíme, vrátíme do hrnce a svaříme na hustotu omáčky. Maso pak rozdělíme na talíře a doplníme naběračkou pastinákového pyré.

6

Dušená kolena a s pastinákovým pyré servírujeme přelitá omáčkou, další vhodnou přílohou může být v páře vařená brokolice, nebo fazolové lusky na másle.

7

8

Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

9

Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

10

Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

11

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

12

Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept