Recept

Rajčata plněná pečenou hovězí oháňkou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 255 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 230 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 49660
Kategorie: Maso

Ingredience

1 ks Bobkový list
1 ks Cibule
2 polévková lžíce Estragon
1,5 kg Hovězí oháňka
2 ks Mrkev kořen
5 polévková lžíce Olej olivový
2 polévková lžíce Pažitka
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
2 polévková lžíce Petržel - nať
4 ks Rajčata
1 kávová lžička Sůl
5 g Tymián čerstvý
0,5 l Víno červené
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
1 ks Bobkový list
2 ks Celer řapíkatý
3 stroužek Česnek
1 ks Cibule
1 ks Kuřecí skelety
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Olej rostlinný
1 ks Pórek
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 ks Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

100% Kalorie 1,983 kcal
Kilojoule 8 296kJ
12% Sacharidy 43 g
398% Tuky 298 g
13% Sodík 255 mg
73% Bílkoviny 41 g

Rajčata plněná pečenou hovězí oháňkou postup přípravy receptu:

1

Oloupané mrkve a cibuli nakrájíme nahrubo, petrželku, estragon a pažitku najemno, nameleme pepř, oloupeme a vydlabeme velká masitá rajčata.

2

Nasekané hovězí oháňky den předem v míse zalijeme červeným vínem, přidáme snítku tymiánu a jeden bobkový list a přikryté necháme přes noc marinovat.

3

Druhý den oháňky vyjmeme z marinády, dosucha je otřeme a marinádu odložíme. V hrnci zahřejeme 3 lžíce olivového oleje, až se z něj začne kouřit na něm opečeme oháňky tak, až na povrchu téměř zčernají, a pak je přendáme do pekáče.

4

Hrnec vytřeme dosucha, zahřejeme, vlijeme 2 lžíce olivového oleje a na něm pomalu doměkka opečeme cibuli s mrkví. Přilijeme marinádu s hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye a vaříme spolu, až se objem tekutiny zmenší na polovinu, potom s ní přelijeme opečené oháňky v pekáči.

5

Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě oháňky pečeme 2,5–3 hodiny. Když se maso začne uvolňovat od kostí, pekáč vyjmeme, troubu ale nevypínáme. Oháňky dáme do mísy, šťávu z nich přecedíme a svaříme na zhruba 300 ml. Z částečně vychladlých oháněk obereme maso, zbavíme chrupavek a tuku, smícháme se svařenou šťávou, směs podle chuti osolíme, okořeníme pepřem a smícháme s nakrájenými bylinkami.

6

Vydlabaná, osolená a opepřená rajčata naplníme masovou směsí a na několik minut je dáme prohřát do trouby.

7

Ohřátá rajčata rozdělíme na talíře a servírujeme, vhodnou přílohou je bramborová kaše.

8

9

Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

10

Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

11

Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

12

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

13

Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Poznámka

V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k marinování masa.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept