Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 140 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou
Celkový čas: | 140 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 120 minut |
Autor: | Gordon Ramsey |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (23%) |
ID receptu: | 49668 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
750 g | Jehněčí krkovice |
500 g | Karotka |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
3 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
55 g | Sádlo škvařené |
2 kávová lžička | Sůl |
5 g | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 ks | Celer řapíkatý |
3 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 ks | Kuřecí skelety |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Pórek |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
1 ks | Tymián čerstvý |
1,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 161,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 21g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,5mg |
Vitamín E | 2,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Karotka, Sádlo škvařené, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Olej rostlinný, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Jehněčí krkovice, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Protlak rajčatový, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Pórek, Protlak rajčatový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kuřecí skelety nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou postup přípravy receptu:
1 | Jehněčí krk nakrájíme na kusy, umeleme pepř, rozdrtíme stroužek česneku, očistíme, oloupeme a příčně přepůlíme karotku a nasekáme plochou petrželku. |
2 | Kusy jehněčího osolíme, opepříme, poprášíme lžící hladké mouky a ve velkém hrnci na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, 2-3 minuty ještě opékáme, potom přidáme česnek, snítku tymiánu a bobkový list a zalijeme hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye. Zakryté poklicí maso zvolna dusíme 1,5-2 hodiny doměkka. Zároveň v rendlíku doměkka uvaříme v osolené vodě karotku. |
3 | 120 g hladké mouky, lůj, sekanou petrželku, sůl a pepř smícháme, přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo měkké těsto, z kterého vytvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut, až nabudou na objemu a změknou. |
4 | Hotové maso rozdělíme na talíře, obložíme vařenou karotkou a servírujeme přelité přecezenou šťávou. |
5 |
|
6 | Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]: |
7 | Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar. |
8 | Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku. |
9 | Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme. |
10 | Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc. |