Recept

Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 140 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 120 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (23%)
ID receptu: 49668
Kategorie: Maso

Ingredience

1 ks Bobkový list
1 stroužek Česnek
750 g Jehněčí krkovice
500 g Karotka
150 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 polévková lžíce Olej olivový
1 kávová lžička Pepř černý mletý
3 polévková lžíce Petržel - nať
3 polévková lžíce Protlak rajčatový
55 g Sádlo škvařené
2 kávová lžička Sůl
5 g Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná
Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
1 ks Bobkový list
2 ks Celer řapíkatý
3 stroužek Česnek
1 ks Cibule
1 ks Kuřecí skelety
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Olej rostlinný
1 ks Pórek
2 polévková lžíce Protlak rajčatový
1 ks Tymián čerstvý
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

48% Kalorie 942 kcal
Kilojoule 3 941kJ
19% Sacharidy 70 g
188% Tuky 141 g
33% Sodík 652 mg
78% Bílkoviny 44 g

Dušené jehněčí s petrželovými knedlíčky a karotkou postup přípravy receptu:

1

Jehněčí krk nakrájíme na kusy, umeleme pepř, rozdrtíme stroužek česneku, očistíme, oloupeme a příčně přepůlíme karotku a nasekáme plochou petrželku.

2

Kusy jehněčího osolíme, opepříme, poprášíme lžící hladké mouky a ve velkém hrnci na 2 lžících olivového oleje ze všech stran opečeme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak, 2-3 minuty ještě opékáme, potom přidáme česnek, snítku tymiánu a bobkový list a zalijeme hnědým kuřecím vývarem podle Ramsaye. Zakryté poklicí maso zvolna dusíme 1,5-2 hodiny doměkka. Zároveň v rendlíku doměkka uvaříme v osolené vodě karotku.

3

120 g hladké mouky, lůj, sekanou petrželku, sůl a pepř smícháme, přidáme asi 2 lžíce studené vody, aby vzniklo měkké těsto, z kterého vytvarujeme knedlíčky. Ty vložíme do vařící vody a vaříme 10-15 minut, až nabudou na objemu a změknou.

4

Hotové maso rozdělíme na talíře, obložíme vařenou karotkou a servírujeme přelité přecezenou šťávou.

5

6

Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

7

Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

8

Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

9

Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

10

Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +15 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept