Kachní kaldoun - polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kachní kaldoun - polévka
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 49674 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
5 g | Bobkový list |
0,5 ks | Celer řapíkatý |
1 ks | Cibule |
200 g | Kachní drůbky |
1 kg | Kachní maso pečené |
100 g | Máslo čerstvé |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 ks | Petržel kořen |
30 g | Petržel - nať |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
3 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
10 g | Tymián čerstvý |
3 l | Vývar drůbeží |
Knedlíčky | |
---|---|
1 stroužek | Česnek |
300 g | Játra kachní |
1 kávová lžička | Majoránka |
40 g | Strouhanka |
1 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 442,5mg |
Draslík | 417,8mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 62,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Cibule, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Tymián čerstvý, Česnek, Játra kachní, Majoránka, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kachní drůbky, Kachní maso pečené, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Vývar drůbeží mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Kachní kaldoun - polévka postup přípravy receptu:
1 | Mrkev, petržel, celer očistíme, nakrájíme na 6 cm nudle, opláchneme. Příprava polévky: Cibuli oloupeme, nakrájíme a v hrnci na 50 g rozpáleného másla osmahneme dozlatova. Přidáme odkrojky /zbytky/ nakrájené mrkve, celeru, petržele a vše dohromady zpěníme. Přimícháme rozmarýn, bobkový list, vložíme ještě kachní kosti, z kterých jsme obrali maso a všechny suroviny zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, stáhneme plamínek a polévku pod poklicí povaříme 60 minut. Potom ji scedíme. |
2 | V jiném hrnci rozpálíme 50 g másla, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, celer, petržel, orestujeme. Do hrnce vložíme na kousky nakrájené maso spolu s pečenými játry a povaříme dalších 10 minut. Polévku zjemníme smetanou, přidáme vařené knedlíčky, nakonec polévku dochutíme solí, pepřem, malým množstvím tymiánu. Přivedeme k varu a hotovou polévku odstavíme. |
3 | Příprava knedlíčků: Játra pomeleme do misky, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř. Rozklepneme vejce, podle potřeby přisypeme strouhanku, aby těsto bylo středně husté. Všechny suroviny promícháme a tvarujeme malé kuličky, které pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Potom je scedíme. |
4 | Hotovou polévku rozdělíme na hluboké talíře, ozdobíme nasekanou petrželovou nati a podáváme. |
Poznámka
Podáváme jako teplý předkrm. Do polévky jsou také vhodné domácí nudle.
Velice chutná polévka. Provoněla celý dům. Do kachních jatýrek jsem přidala jen žloutek.
Budu vařit zítra, knedlíčky do polévky dělám drožďové.