Králík na rozmarýnu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 160 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík na rozmarýnu
Celkový čas: | 160 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 130 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 49680 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
5 g | Bobkový list |
0,5 ks | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
1 kg | Králík |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
20 g | Rozmarýn čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
0,5 dl | Víno bílé |
5 dl | Vývar slepičí |
Bramborové noky | |
---|---|
100 g | Anglická slanina |
0,5 kg | Brambory |
20 g | Cibulka jarní |
300 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Špenát | |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
20 g | Máslo čerstvé |
1 špetka | Pepř černý mletý |
70 g | Smetana 33% (šlehačka) |
200 g | Špenát mražený |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 330,1mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 4g |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 71,7mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Petržel kořen, Rozmarýn čerstvý, Sůl, Víno bílé, Anglická slanina, Brambory, Cibulka jarní, Sůl, Vejce slepičí, Česnek, Cibule, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Vývar slepičí, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Špenát mražený mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík na rozmarýnu postup přípravy receptu:
1 | Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme na plátky. Mrkev, celer, petržel oškrábeme, nakrájíme na nudličky. Všechnu připravenou zeleninu smícháme a rozložíme na pekáč. Králíka důkladně očistíme, rozporcujeme, opláchneme pod studenou vodou, prošpikujeme anglickou slaninou. |
2 | Porce králíka naskládáme do pekáče na zeleninu, kam přidáme bobkový list, rozmarýn. Suroviny podlijeme vínem, na maso poklademe kostky másla. Naplněný pekáč vložíme do horké trouby a při 180stupňové teplotě pečeme přibližně 60 minut. Po dobu pečení maso otočíme, aby se opeklo pěkně z každé strany dozlatova a doměkka. |
3 | Pekáč vytáhneme z trouby, vybereme z něho maso, které dáme stranou. Pekáč se zeleninou dáme na sporák a šťávu, která zbyla v pekáči, vypečeme na tuk. Zalijeme 1 dl vývaru, aby se vyvařila připečená místa a šťávu necháme zase vyvařit. Tento postup opakujeme ještě dvakrát, aby šťáva zůstala pěkně hnědá. Při posledním vypékání posypeme hladkou moukou, zamícháme a zasmahneme na hladkou hnědou jíšku. Hotovou jíšku přelijeme přes hustý cedník do hrnce, kam přilijeme 2 dl vývaru, metličkou dobře prošleháme a na mírném ohni za občasného míchání povaříme přibližně 60 minut. Před dovařením omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme kousky studeného másla a ihned odstavíme ze sporáku. |
4 | Bramborové noky: Brambory ve slupce uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do misky. Přidáme vejce, sůl, mouku a vypracujeme tuhé těsto. Těsto vyválíme do válečku, který nakrájíme na malé noky. Noky pokládáme do vřící osolené vody, kde je vaříme doměkka 10 minut. Uvařené noky scedíme a dáme do studené vody. Těsně před podáváním noky zahřejeme v pánvi na rozpáleném másle s nakrájenou cibulí a slaninou. |
5 | Špenát necháme rozmrazit, opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ve vhodném kastrůlku rozpálíme máslo, na kterém zpěníme oloupaný a nakrájený česnek a cibuli. Přidáme vymačkaný a okapaný špenát, dochutíme solí, pepřem, zalijeme smetanou. Za občasného míchání vaříme až do zahoustnutí špenátu. |
6 | Na mělký talíř dáme teplé noky, přidáme špenát, položíme porci králíka, na talíř nalijeme hnědou šťávu a jídlo servírujeme. |